Dijk en Waard neemt afscheid van ‘oude’ raadzaal: “De functionaliteit was echt ondermaats”

Vergaderruimte met een cirkelvormige opstelling van blauwe stoelen en tafels, grote schermen en moderne verlichting.

Er is afscheid genomen van de ‘oude’ raadzaal van Dijk en Waard. Deze week werd het democratisch hart voor de laatste keer gebruikt. Tenminste, in de huidige vorm. Wanneer de raadsleden en het college begin volgend jaar weer terugkeren zal er een volledig nieuwe look zijn. “Er zijn hier vele besluiten genomen en deze zaal heeft goed gediend als huis van de democratie, maar nu is het tijd om het nog meer Dijk en Waards te maken”, zei burgemeester Maarten Poorter bij het afscheid.

De raadzaal is in 2017 nog gerenoveerd voor Heerhugowaards gebruik, maar voldoet niet meer aan de huidige eisen, mede door de fusie met Langedijk. Er was nauwelijks ruimte om alle 37 raadsleden een fijne plek te bieden en ook geïnteresseerden kon niet altijd een plek worden geboden op de krappe publiekstribune. Daarom koesterde de raad de droom van een vernieuwde raadzaal.

Die droom gaat de komende maanden realiteit worden: Dijk en Waard heeft flink de portemonnee opengedaan en er twee miljoen uitgehaald voor een gloednieuwe raadszaal (en trouwzaal), waar alle raadsleden wél een fijne plek hebben en er meer ruimte komt voor publiek. Daarnaast wordt de raadzaal iets anders ingedeeld. Na inspiratie op te hebben gedaan bij de raadszalen van Almere, Den Helder en Purmerend, besloot de Dijk en Waard een opstelling te maken in de vorm van een oog, waardoor de raadzaal opener is en de raadsleden gelijkwaardiger tegenover elkaar zouden zitten. (tekst loopt door onder de foto)

Een vergaderruimte met een moderne inrichting, ontworpen met halfronde tafels en stoelen in blauwe bekleding. Het plafond is transparant met veel ramen, en er zijn planten en decoratieve elementen in de kamer. De opstelling is gericht naar een presentatiegebied met een groot scherm en spreekgestoelte.
In de nieuwe raadzaal staat de nieuwe tribune dichter op de raadsleden, in de hoop meer verbinding tussen inwoners en de raad te realiseren. (foto: aangeleverd, DNA Projecten)

“De functionaliteit van de raadzaal was echt ondermaats”, zegt Floris de Boer, voorzitter van de gemeentewerkgroep die het ontwerp maakte. “De laatste jaren konden we niet altijd al het publiek kwijt op de tribune, dat is voor mij de belangrijkste reden voor de renovatie. Daarnaast was de opstelling waarin de raadsleden zaten niet prettig. Ze moesten zich regelmatig helemaal omdraaien om andere raadsleden te zien.”

Ook noemt De Boer de verouderde apparatuur als reden voor de renovatie. “Die was echt aan vervanging toe. We hadden regelmatig last van technische storingen en de beeldkwaliteit was niet goed, waardoor we het voor de inwoners niet bepaald aantrekkelijker maakten om raadsvergaderingen online te volgen.”

De ‘oude’ raadzaal met de krappe tribune en technische mankementen vervreemde inwoners van Dijk en Waard dus juist eerder van de gemeentelijke politiek dan dat ze zich erbij betrokken voelden.

Met de nieuwe raadszaal wil Dijk en Waard dat omdraaien. “We hopen met de nieuwe raadzaal dat onze inwoners meer benaderbaarheid voelen tot de raad  doordat inwoners weten dat ze altijd welkom zijn bij raadsvergaderingen en dat ze ook zeker weten dat ze raadsvergaderingen online goed kunnen volgen.”

De positie van de publieke tribune moet ook bijdragen aan meer verbinding tussen de inwoners en de raadsleden. De tribune komt dichter bij de raadsleden te staan, zodat bezoekers zich nog meer betrokkenheid ervaren bij het democratische proces, zo is de hoop. (tekst loopt door onder de foto)

Portret van een jongeman met krullend haar en een glimlach.
Floris de Boer zit al vier jaar in de gemeenteraad namens Lokaal Dijk en Waard. Van december 2020 tot november 2022 was hij fractievoorzitter. Sinds oktober 2024 is hij dat opnieuw. (foto: aangeleverd)

De gemeenteraad had zelf een flinke vinger in de pap bij het ontwerp van de nieuwe raadzaal. Want de werkgroep die zich bezig houdt met de verbouwing van de raadszaal bestaat enkel uit raadsleden zelf. “We wilden als gemeente echt het heft in eigen handen nemen”, licht De Boer toe. “Dus we hebben met een groepje enthousiaste raadsleden een werkgroep gevormd waarmee we aan een nieuw ontwerp zijn gaan werken.”

De Boer begrijpt dat de verbouwing in een nieuw gemeentehuis geen populaire investering is onder alle inwoners. “Ik kan me voorstellen dat belastingbetalers vinden dat we hier veel geld aan uitgeven, maar deze verbouwing is echt nodig.” (tekst loopt door onder de foto)

De raadzaal lijkt nog gloednieuw, maar toch is hij een verbouwing nodig

Dat de raadzaal opnieuw op de schop gaat, betekent wel dat de Dijk en Waardse raad zijn vergaderingen voorlopig niet meer houdt aan in het gemeentehuis aan de Parelhof. Na het zomerreces zal worden uitgeweken naar De Binding in Zuid-Scharwoude. In januari 2026 zal de raad zijn intrek weer nemen in de dan gloednieuwe raadzaal aan de Parelhof.

Deze week is er in stijl afscheid genomen van de ‘oude’ raadzaal. Bijna zeven uur lang vergaderde de raad aan de Parelhof, alsof ze het moment van afscheid nog even wilde rekken. Burgermeester Maarten Poorter sprak van een ‘memorabel moment’. “We vergaderen vandaag voor het allerlaatst in deze opstellen”, zei hij dinsdag. “De zaal zal blijven, maar de opstelling, het materieel en vooral de uitstraling gaan de komende maanden transformeren.”

“Er zijn hier vele besluiten genomen en deze zaal heeft goed gediend als huis van onze democratie, maar nu is het tijd om het nog meer Dijk en Waards te maken”, zei Poorter, doelend op de groei van het aantal inwoners van de gemeente sinds de fusie van Heerhugowaard en Langedijk. Sindsdien zou er meer publiek op raadsvergaderingen af komen. (tekst loopt door onder de foto)

3D-tekening van een moderne vergaderruimte met een halfcirkelvormige tafelopstelling en stoelen rondom. Er zijn planten zichtbaar en meubels zoals tafels en stoelen. De ruimte heeft grote ramen en een deels gebogen wand.
Ook de trouwzaal krijgt een opknapbeurt, zodat er niet alleen in getrouwd kan worden, maar ook vergaderd. (foto: aangeleverd, DNA Projecten)

Het project wordt uitgevoerd door DNA Projecten, een aannemer met ervaring in het verbouwen van gemeentehuizen. “Eerder hebben we de gemeentehuizen van Veenendaal en Loon op Zand al verbouwd, dus dit is niets nieuws voor ons”, zegt Lieuwe Feerstra, eigenaar van DNA Projecten. Zij nemen nu nog even vakantie en zullen begin september beginnen aan de werkzaamheden in de raad- en trouwzaal.