Egmondse Duinwijn. Ieder jaar maakte Theo Castricum er zo’n 150 liter van, maar dit jaar zit dat er helaas niet in. Hij heeft zijn hobbywijngaard op de lankies in Egmond aan Zee en die werden afgelopen winter zwaar getroffen door wateroverlast. De 71-jarige Theo kan weinig anders dan zich erbij neerleggen. “De afgelopen maanden stonden de stokken in dertig centimeter water. En iedereen weet: wijn houdt niet van water.”
Al bijna vijftig jaar tuiniert Theo in de duinlandjes en de afgelopen vijftien jaar cultiveert hij een kleine wijngaard met zo’n 180 druivenplanten. “Het was geweldig. Prachtige mooie suikergehalten”, vertelt hij trots aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Hoe anders ziet het er nu uit. Het water is inmiddels weggetrokken, maar de bodem is nog blubberig en de druiven die er hangen zijn klein en onrijp. “De planten missen vooral voedingsstoffen. De gele bladeren hadden gewoon mooi groen moeten zijn. De ‘appellation 2024’ zal er niet komen.” (tekst gaat verder onder de foto)
“Mijn grootste vrees was dat alles zou afsterven. Ja, dan houdt het voor mij op”, zegt Theo. Zo erg is het gelukkig niet en gunstig is dat het nu warm en veelal droog is. Maar zijn wijnranken zijn nog niet uit de gevarenzone. “Het is nu zaak om ze zo snel mogelijk en zo goed mogelijk weer op een niveau te krijgen dat ze goed de winter door kunnen.” Al weet hij zo net nog niet of zijn wijngaard nog een lang bestaan heeft. “Ik maak me best zorgen over de toekomst hier. Gaat het met het extremere weer nog wel lukken om hier wijn te verbouwen?”
Deze maand springt gebiedsbeheerder PWN in met twee pompen, die het water uit de moestuinen naar zee zullen afvoeren. Ondertussen wordt er aan een structurele oplossing gewerkt. Theo is er blij mee, maar hij moet nog zien of die het gewenste resultaat op gaat leveren. “En ik hoop dat ze verder kijken dan alleen deze landjes en dat ze de afwatering naar het achterland, de polder tot aan Egmond aan den Hoef, ook herstellen.”