Diwali is het festival van het licht. Voor Hindoestanen is dit een groots festival, waarin de overwinning van het licht op de duisternis gevierd, en ook de zege van het goede op het kwade. Werkgroep Pehchaan organiseert maandag 13 november voor het eerst een gezamenlijke Diwali-viering, en wel in het Alkmaarse wijkcentrum Mare Nostrum. Iedereen is welkom om het licht en de vrede te vieren.
Diwali is ook de viering van de terugkeer van prins Ram en zijn gemalin Sita na een verbanning van veertien jaar. Ram is de avatar van Vishnu, oppergod en beschermer van het heelal. Sita is de avatar van Lakshmi, godin van het licht, rijkdom, schoonheid, geluk en voorspoed en liefde.
Het woord diwali of divali is afgeleid van het Sanskriet ‘dipavali’, wat staat voor een rij lichtjes. Een dipa of diya is een traditioneel olielampje van aardewerk in de vorm van een schaaltje of potje. Tijdens Diwali plaatsen Hindoestaanse mensen negen of meer lichtjes rond hun huis, en het is altijd een oneven aantal. Dat gebeurt op 12 november om 18:00 uur.
De gezamenlijke viering die Pehchaan (‘identiteit’) begint om 18:30 uur met de inloop en de lichtjes. Rond 18:45 uur wordt een ‘puja’, een rituele godenverering, gedaan en daarna wenst iedereen elkaar ‘subh Diwali’ oftewel een gelukkig en voorspoedig lichtjesfeest. Vanaf 19:00 uur is er een fakkeltocht en een uurtje later is iedereen weer terug in Mare Nostrum, voor nog een uurtje gezelligheid met elkaar. (foto: Pixabay / Pradippal)