Dorpsraad schrikt van plannen voor antennes op kerk van Stompetoren

Een man in een lichtroze shirt staat buiten voor een historische kerk, terwijl hij naar een mobiele telefoon wijst die hij vasthoudt, waarop een afbeelding van een kerkgebouw te zien is.

Er is ophef in Stompetoren. Ophef over het plan van telecombedrijf Odido om antennes aan de toren van de Hervormde Kerk in Stomptoren te monteren. Eigenaar COUP stelt dat het geld dat de antennes opbrengen, nodig is voor het onderhoud van de kerk. De dorpsraad ziet dat echter helemaal niet zitten en dient een bezwaar in tegen de vergunningsaanvraag. “Bovendien zijn er alternatieve locaties mogelijk.”

“Een antenne aan de kerk?”, zegt een inwoner van Stompetoren geschrokken wanneer hij van NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, hoort over de plannen. “Mijn eerste gevoel is: niet op een kerktoren. Daar hoort een haan op, niet een zendmast. We hebben hier een bedrijfsterrein; daar zou het prima kunnen staan.”

Ook anderen reageren verbaasd, maar hebben er niet echt problemen mee. “We willen allemaal bereik hebben. Ik heb er geen moeite mee als die aan de kerk komt. De bomen staan ervoor, dus je ziet ze niet. Maar als er een andere plek kan, dan dat liever.”

Dat er mogelijk antennes aan de gevel van een 17e eeuws rijksmonument komen, “daarvan viel mijn broek van mijn kont af”, laat dorpsraadvoorzitter Sylvester Liefting weten. “We hebben ook net dat gedoe gehad met die KPN-mast bij het schoolplein midden in het dorp. Nu dit weer.” (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Technische tekeningen van een kerkgebouw met aanwijzingen voor plaatsing van antennes en apparatuur, inclusief details over positie, hoogte en kabelroutes.
Het ontwerp voor de plaatsing van GSM-zenders aan de Hervormde Kerk van Stompetoren. (beeld: aangeleverd)

Liefting verwijst naar de onverwachte plaatsing van een zend- en alarmmast. Die paal kwam er… en bleef staan. De paal bleef omdat er niet op tijd bezwaar was gemaakt tegen de vergunningsaanvraag. “Gelukkig hebben we deze aanvraag wél gezien. Dit is een kerk uit 1663 die je gaat versieren met gsm-antennes. Het is gewoon raar en voegt niet met een rijksmonumentaal gebouw. En vooral: er zijn alternatieven, dus waarom moet het hier?”

COUP is er ook niet blij mee, maar zegt de deal met Odido nodig te hebben. “We willen dit kerkgebouw bewaren voor het dorp. En voor dat behoud is geld nodig. Dit is niet bedoeld om winst te maken” volgens Cees Oussoren van de erfgoedorganisatie. Niets is nog zeker, benadrukt hij. “Er wordt nu gekeken óf het mogelijk is, want dit is een beeldbepalend monument. Al moet ik toegeven dat wij ook wat geschrokken zijn van de tekeningen die bij de aanvraag zitten. Odido zou nog in gesprek met het dorp willen.”

Volgens Liefting is er plek op de mast van KPN en ook aan de hoge mast op het bedrijventerrein. Hij begrijpt COUP niet en wil dat de dorpsraad en inwoners mee kunnen denken over oplossingen. “Er zijn andere manieren om aan geld te komen. Daar willen wij best met COUP over in gesprek.”

Een woordvoerder van Odido laat NH Nieuws weten dat het bedrijf nog in de verkenning zit.  “We kijken naar alle opties; de kerktoren, maar ook masten in de omgeving. Participatie met het dorp is daar geen onderdeel van.”

Om de vergunningsaanvraag goed te kunnen beoordelen heeft gemeente Alkmaar om meer informatie gevraagd, aldus een woordvoerder. “Wij toetsen de aanvraag daarna aan het Omgevingsplan, Welstandsnota en ons Antennebeleid. Omdat het een rijksmonument betreft, vragen wij ook advies bij de afdeling Erfgoed en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.” (foto: NH Nieuws)