Locoburgemeester Robert te Beest verraste de heer Kees Odijk woensdag met een Ere-insigne in goud van de stad Alkmaar. De Alkmaarder was sinds 1989 huisarts in Heerhugowaard en keek altijd verder dan zijn alleen zijn vak. Zo was hij de eerste huisarts in de regio met een elektronisch patiëntendossier en motiveerde andere huisartsen om hier ook aan te gaan.
Daarnaast was Odijk ruim 20 jaar opleider en (stage)begeleider van huisartsen in opleiding bij het VUmc en grondlegger en mede-oprichter van de regionale huisartsenpost (HAPA), waaruit later de Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK) ontstond. Sinds 1 januari geniet Kees Odijk van zijn pensioen. Zijn praktijk heeft hij overgedragen aan een opvolger. Hij sloot daarmee een periode af van 30 jaar zorgverlening, met een bredere blik dan zijn eigen praktijk en patiënten. En ook na zijn pensioen kroop het bloed waar het niet gaan kon en is hij weer actief als vaccineerder in de strijd tegen het coronavirus.
In 2000 richtte Odijk samen met vier andere huisartsen een werkgroep op om een regionale huisartsenpost op te richten. Doel was om de zorg te centraliseren, samenwerken te stimuleren en zorg te professionaliseren. Allen waren ze bereid om de risico’s en kosten voor de realisatie zelf te dragen. Zo werd op 29 maart 2001 de huisartsenpost Alkmaar (HAPA) geboren. Uiteindelijk heeft VGZ deze risico’s overgenomen. Vanuit de HAPA groeide HONK, een samenwerkingsverband van zo’n 120 huisartsen in Noord-Kennemerland, dat zich sterk maakt voor goede, toekomstgerichte eerstelijnszorg en huisartsenzorg in de avond, ’s nachts en in de weekenden (ANW-zorg).
Bovendien was Kees Odijk in 2015 medeoprichter van Medisch Centrumwaard in Heerhugowaard, met daarin een veelvoud aan disciplines.
Gemeente Alkmaar wilde Odijk eren kort nadat hij met pensioen, maar corona gooide roet in het eten. Woensdag kon locoburgemeester Te Beest hem alsnog een onderscheiding en oorkonde geven. (foto: JJFoto)