Vliegende auto’s, onherkenbare talen, buitenaards leven. Je kan bijna eindeloos dromen over de verre toekomst. Honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren nadat wij er niet meer zijn. Maar hoe kijken deze toekomstige volken eigenlijk op ons terug? Is dat beeld wel zo positief? Dat vroeg kunstenaarsduo Driessens & Verstappen zich af. Met hun expositie Fossil Remains in de Alkmaarse Grote Kerk verbinden ze fossielen van nu met de toekomst.
“Wat wij eigenlijk willen is dat mensen denken aan de toestand van de wereld en hoe zich dat gaat ontwikkelen in de toekomst”, vertelt kunstenaar Erwin Driessens. Hij staat in de Grote Kerk van Alkmaar. De grote openingsdag van tentoonstelling Fossil Remains. De komende maanden neemt het Amsterdamse kunstenaarsduo de bezoeker mee op reis naar de verre toekomst. En die reis begint bij de vloer van de kerk. “We hadden de kerk bezocht en waren meteen verliefd op de vloer”, zegt Maria Verstappen. “We waren in die tijd ook al bezig met een project over koraalgroei en toen viel ons oog op het koraal in de zerkenvloer.” (tekst gaat verder onder de foto)
Honderden miljoenen jaren geleden werd het Belgische hardsteen van de Grote Kerk gevormd toen de Ardennen nog deel uitmaakten van een tropische zee vol koralen, vissen en schelpdieren. Fossielen uit het verleden, die het kunstenaarsduo inspireerde om te kijken naar de fossielen van de toekomst. Driessens vertelt over de voorbereidingen: “We hebben er best wel lang aan gewerkt. Het bestaat uit veel onderdelen. In iedere grafzerk zijn honderden stukjes plastic verwerkt. Ik denk dat we er wel drie à vier maanden dagelijks mee bezig zijn geweest.” (tekst gaat verder onder de foto)
Volgens het kunstenaarsduo is het tegenwoordig onmogelijk om aan de oceaan te denken zonder aan plasticvervuiling te denken. De Amsterdammers laten met Fossil Remains een hypothetisch scenario zien over de uiteindelijke bestemming van ons plastic afval. Hoe het zich ophoopt in de oceanen en vervolgens neerslaat op het strand en de zeebodem. “De fossiele brandstoffen en fossiele materialen die we gebruiken komen in de natuur en zee terecht. Wellicht dat in de hele verre toekomst fossielen worden gevonden, die onze tijd representeren met allerlei plastics”, legt Verstappen uit. Driessens vervolgt: “Op sommige rivieroevers zie je alleen maar plastic liggen. De hoeveelheid die er ligt, willen we de nadruk op liggen.” (tekst gaat verder onder de foto)
Fossil Remains is onderdeel van de serie ‘Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk’. Voor dit programma wordt iedere zomer een kunstenaar uitgenodigd om werk te maken. Van de monochrome schilderijen van Thomas Trum tot de tentoonstelling van Driessens & Verstappen. Al vier edities zorgen de exposities voor gespreksstof. Zo ook het Amsterdamse kunstenaarsduo. “We kunnen bij wijze van spreken nog geen tien minuten vooruit kijken, laat staan over honderd jaar, laat staan over 350 miljoen jaar. Maar dat er onrustbarende dingen aan de gang zijn weet ik zeker”, zegt een man voor de camera van Streekstad Centraal. Een vrouw: “Het prikkelt en dat is heel fijn. Het blend ook heel mooi in de kerk. Het is én opvallend én bescheiden.”
Onze consumptiemaatschappij met het vele plastic afval in de schijnwerpers. Dat klinkt niet heel positief. Maar niks is volgens Erwin Driessens minder waar. “Het is niet zo dat we een heel zwart beeld van de toekomst schetsen. We zien ook hoopvolle ontwikkelingen.”