“Het is ontzettend mooi om te zien hoe dit tot stand komt en wat hier binnen afspeelt”, vertelt een bezoeker. “Er wordt heel passievol over gesproken.” Zaterdag konden geïnteresseerden een kijkje nemen bij de Huiswaarderbrug. Of eigenlijk in de Huiswaarderbrug. Een bijzondere kans. Want hoe vaak Alkmaarders ook over de brug hebben gereden, echt binnenkijken is er eigenlijk nooit bij.
De bellen gaan af, de slagbomen gaan naar beneden. De brug gaat omhoog en er komt een boot voorbij varen. Het klinkt als de dagelijkse gang van zaken. Maar daar gaat een hele wereld van techniek onder schuil, weet Joost van Blokland van Stadswerk072. Hij legt uit hoe de brug werkt. “En dit draait er dan zo onderdoor.” Een gezin luistert ademloos naar de projectleider. (tekst gaat verder onder de foto)
Stadswerk072 bestaat tien jaar en wil dat niet zomaar voorbij laten gaan. De organisatie neemt geïnteresseerden mee naar drie verschillende plekken in Alkmaar. Zo kun je meelopen met een rondje in de Rekerhout, meekijken bij de werkzaamheden in Nieuw-Overdie of dus bij de Huiswaarderbrug. Want het is zeker geen toeval dat de brug onderdeel is van de rondleidingen. “Bij deze brug gaan we bijvoorbeeld het machinewerk vervangen”, vertelt Esther Dekker- de Kleijn van Stadswerk072.
Precies vijftig jaar geleden werd de brug over het Noordhollandsch Kanaal geopend door prins Claus en toenmalig burgemeester De Wit. Een cruciale stap in de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Huiswaard. “Een brug kan je eigenlijk vergelijken met een wip, die moet ook in balans zijn. Als een brugdek omhoog moet, is aan de andere kant ook gewicht nodig. Bij sommige bruggen zie je dat aan de bovenkant en hier zit het in de brugkelder.” (tekst gaat verder onder de foto)
Ondertussen is het weer zover dat de Huiswaarderbrug opengaat. In de kelder kijken nieuwsgierige blikken in het rond. “Ik vind het supermooi”, zegt een meisje. “Ik had het echt niet zo verwacht.” (Hoofdfoto: Streekstad Centraal)