Gemeente Alkmaar en het bedrijf Orbisk gaan samen professionele keukens in restaurants en andere bedrijven helpen met het tegengaan van voedselverspilling. Met behulp van slimme technologie en data kunnen ondernemers intensief begeleiding krijgen in het besparen van voedsel en ook geld.
Orbisk is een jong bedrijf dat met een missie om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. Met een weeg- en meetsysteem dat artificiële intelligentie bevat, wordt in een aantal seconden gescand hoeveel een restaurant of bedrijf precies weggooit aan voedsel. Ook herkent en registreert de apparatuur automatisch op ingrediëntenniveau wat voor soort voedsel er precies wordt weggegooid en op welk moment van de dag.
Gemeente Alkmaar biedt een begeleidingstraject van drie maanden aan. Er wordt data verzameld en geïnterpreteerd, en aan de hand daarvan worden handvatten geboden om afvalstromen te verbeteren. Inzicht hierin helpt de chef om porties te balanceren, voorraad aan te passen en slimmer te plannen. In een middelgroot restaurant kan er volgens de gemeente op die manier jaarlijks 4.000 tot 5.000 kilo voedselafval en dus ook veel geld worden bespaard.
In Nederland wordt totaal rond 2 miljoen ton voedsel verspild. Dat is niet alleen zonde van het voedsel, maar ook de grondstoffen, verpakkingsmaterialen en het energieverbruik voor het hele proces van productie tot koeling en afvalverwerking.
Aanmelden voor dit project kan via circulair@alkmaar.nl. Meer over circulair ondernemen en voedselverspilling op alkmaar.nl/duurzaam/circulaire-economie/. (foto: Anca Dorneanu / Pexels)