De gemeente Dijk en Waard gaat volgende maand met inwoners van de Heerhugowaardse Rivierenwijk in gesprek over het gevoel van onveiligheid. Uit onderzoek blijkt dat veel inwoners zich zorgen maken. Met de bijeenkomst wil de gemeente van bewoners weten welke aandachtpunten zij hebben voor de wijk.
Kijk naar de criminaliteitscijfers en slachtofferaantalen: het is volgens de statistieken nog nooit zo veilig geweest in Nederland. En hoewel de veiligheid bijna elk jaar weer toeneemt, blijft het gevoel van veiligheid wat achter. In Heerhugowaard is dat niet veel anders. Sinds 2013 doet de gemeente Heerhugowaard, tegenwoordig fusiegemeente Dijk en Waard, mee aan een bevolkingsonderzoek naar veiligheid en leefbaarheid. Vooral in de Rivierenwijk maken mensen zich zorgen over de veiligheid. De afgelopen jaren is het rustiger in de Rivierenwijk, maar de wijk kreeg in het verleden veel te voorduren.
We gaan terug naar het jaar 2015. Aan de Schelde in Heerhugowaard worden binnen twee weken twee dode baby’s gevonden. De situatie zorgde voor een grote shock in de wijk. Kort na de vondst werd de moeder van de baby’s aangehouden: de toen 31-jarige Yasmine M. Overigens was zij ook de moeder van een baby die een jaar eerder in Alkmaar werd gevonden. De rechtbank veroordeelde de Alkmaarse vrouw tot drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk. Nooit is helemaal duidelijk geworden wat er precies met de baby’s is gebeurd. En dan is er ook nog een dodelijke schietpartij in 2017. Een 26-jarige Heerhugowaarder raakt ernstig gewond bij een schietpartij aan de Schelde en overlijdt korte tijd later in het ziekenhuis. “Het is voor een inwoner in de eigen wijk natuurlijk een hele andere beleving dan als je een krantenbericht leest”, vertelt een politiewoordvoerder aan Dijk en Waard Centraal. “Al is veiligheid en onveiligheid moeilijk om te meten.” (Tekst gaat verder onder de foto)
De bewonersbijeenkomst voor buurtgenoten staat overigens niet op zichzelf. Sinds het veiligheidsonderzoek in 2020, is “een netwerk van professionals gevormd met korte lijnen tussen handhaving, het stadsbedrijf en team Veiligheid.” Aldus het gemeentebestuur van Dijk en Waard. “Dit heeft geresulteerd in een wijk waar het groen goed wordt onderhouden en de fysieke leefbaarheid van de wijk is verbeterd.” Daarnaast is dit jaar ook een wijkanalyse van de Rivierenwijk gemaakt. Uit het onderzoek kwam vooral naar voren dat er behoefte is aan een structureel overleg en elkaar beter leren kennen. “Tijdens de bijeenkomst in oktober stellen bewoners en professionals een lijst op met aandachtspunten voor de wijk”, vertelt het college van burgemeester en wethouders. “De ervaringen die worden opgedaan in de Rivierenwijk worden gebruikt in het vervolg van het Dorps- en Wijkgericht werken.”
Deze week krijgen alle bewoners van de Rivierenwijk een uitnodiging voor de bijeenkomst.