De aannemer verricht de laatste werkzaamheden. De eindschoonmaak staat gepland en ook de controle van de vergunning wordt nog gedaan. Vanaf aankomende dinsdag nemen zo’n 89 Oekraïners hun intrek in een deel van het gemeentehuis. Maar worden er wel genoeg Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Heiloo? Het korte antwoord: nee. Ook wanneer de opvang open gaat loopt het dorp achter op de doelstelling.
De zon schijnt op het Raadhuisplein in Heiloo. Voor de zijingang van het gemeentehuis staat wethouder Ronald Vennik. “Dit is een belangrijk moment. We hebben keihard gewerkt”, zegt hij. Naast Vennik staat projectleider Menno Schermer. Begin dit jaar ging de raad akkoord met het plan om Oekraïners te huisvesten in het gemeentehuis. In totaal zou het om 26 woonunits gaan. “Maar het zijn er wel wat meer geworden”, vertelt projectleider Schermer.
Vanaf dinsdag komen zo’n 89 Oekraïners naar de 32 woonunits. Heiloo Centraal krijgt een rondleiding. Wethouder Vennik loopt mee naar de eerste verdieping. “Het is natuurlijk niet ideaal, maar wel echt beter dan een noodopvanglocatie. Grotere ruimtes en meer privacy.” De units hebben een tafel, stoelen en veelal drie of vier bedden. Er zijn gezamenlijke ruimtes met douches en toiletten. (Tekst gaat verder onder de foto)
We schreven het al eerder: met de bouw van de woonunits maakte de gemeente een risicovolle stap. Want hoewel de bezwaartermijn van de vergunning nog liep, startte Heiloo met de bouw. “Strikt genomen mag dat, maar het is over het algemeen wel onverstandig”, vertelde een deskundige, die vanwege zijn vorige functies alleen anoniem uitleg wilde geven. “Juist een lokale overheid zou het gewicht van bezwaar op waarde moeten schatten.” Maar uiteindelijk liep dat met een sisser af: de bezwaartermijn werd gesloten zonder concrete reacties. Volgens projectleider Menno Schermer was het een risico waard. “We wilden zo snel mogelijk wat neerzetten voor deze mensen. De snelheid was van maatschappelijk belang.”
En dus staan we nu, zo’n half jaar later, in de opvang. Vennik: “We hebben ons oor te luisteren gelegd in Voorschoten.” In het gemeentehuis van die Zuid-Hollandse gemeente worden al ruim een jaar tientallen Oekraïners opgevangen. “De gemeente heeft ons geholpen met raad en daad, en daarnaast hebben we onze eigen projectgroep. Neem bijvoorbeeld de centrale hal van het gemeentehuis. Er is een scherm gekomen om de hal van de nooduitgang voor de opvang te scheiden. En daarnaast heeft de opvang ook een zelfstandig WiFi-netwerk. Dat zijn zaken waar je niet per se aan denkt bij de opvang.”
Ondertussen lopen we richting de gezamenlijke ruimte. Tussen de dozen en opgestapelde stoelen staat Vennik. “Ik denk dat we met deze opvang echt iets kunnen bieden aan de mensen.” Met zo’n 89 Oekraïners in de gemeente, voldoet Heiloo niet aan de doelstelling van 96 vluchtelingen. Daarnaast komen er na anderhalf jaar nog iedere week ongeveer zevenhonderd tot duizend Oekraïners ons land binnen. Of de gemeente binnenkort met nieuwe opvanglocaties komt? “Voorlopig niet”, reageert de wethouder. “We gaan eerst deze capaciteit benutten.”
De eerste Oekraïners komen dinsdag richting de opvang in het gemeentehuis. Volgende week zal gelijk een bijeenkomst zijn met omwonenden. “We willen de vluchtelingen een thuis bieden.”