Glastuinbouwbedrijven in het Heerhugowaardse Altongebied hebben afspraken gemaakt om de komende jaren flink te verduurzamen. De ondernemers willen de CO2-uitstoot verminderen. Volgens het uitvoeringsprogramma wordt in 2040 helemaal geen CO2 meer uitgestoten door de bedrijven. Voor de plannen is de samenwerking gezocht met verschillende partijen, waaronder de provincie, HVC en de gemeente Dijk en Waard.
Het Altongebied is met name een sierteeltgebied. Als het aan de bedrijven ligt gaat het gebruik van fossiele brandstoffen flink teruggebracht worden. De hoop is gevestigd op de ontwikkeling van een nieuwe duurzame aardwarmtebron en uitbreiding van het afvangen van C02 uit de Alkmaarse bio-energiecentrale. Daarnaast zijn er ook al stappen gezet om de elektriciteitsproductie te verduurzamen. “Door HVC wordt al onderzocht of er vijf windmolens in het gebied kunnen komen. Voor de warmtebehoefte heeft HVC al een warmtenet aangelegd”, laat gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) weten.
Het uitvoeringsprogramma kan eigenlijk samengevat worden in twee punten: minder CO2-uitstoot en meer nieuwe ruimte voor glastuinbouwbedrijven. Zo ligt een Alton III binnen handbereik. Het klinkt wellicht tegenstrijdig om minder te verbruiken met meer bedrijven, maar volgens gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) moet het kunnen: “De provincie heeft al jaren als beleid om glastuinbouwbedrijven te clusteren in daarvoor geschikte gebieden met duurzame energievoorzieningen. Op deze manier kunnen glastuinbouwbedrijven duurzaam en toekomstbestendig ondernemen. In Alton bieden we daarom ruimte aan dit type bedrijven.” (Beeld: Binq)