Gofrestaurants dicht

De biertank was net weer vol, de keuken afgeladen. Maar een telefoontje gistermiddag dompelde Brasserie in ’t Groen in Heiloo in rouw. Het terras moet dicht, net als dat van het restaurant van golfbaan Sluispolder in Alkmaar.

Henk-Jan den Ouden

HEILOO,,We worden gezien als sportkantine’’, aldus chef-kok Hans Kok van In ’t Groen. Het telefoontje kwam van de Veiligheidsregio, vertelt hij. Hij stelt dat de gemeente Heiloo en de Veiligheidsregio hier ook niets aan kunnen doen. ,,De instructie komt van het ministerie in Den Haag.’’

Sinds vorige week is In ’t Groen weer open. ,,Het was gezellig druk’’, vertelt mede-eigenaar Sanna Tervoort. ,,Er was licht aan het eind van de tunnel.’’ ,,Iedereen happy’, zegt Kok. ,,Tot dat telefoontje. Ik begrijp dat burgemeester Hans Romeyn nog in de Veiligheidsregio heeft gepleit voor meer maatwerk, maar we moeten echt dicht.’’

,,Ik begrijp dat het ermee te maken heeft dat Den Haag geen publiek wil bij sportwedstrijden’’, zegt Tervoort. ,,Nou, er valt hier niets te zien. Je kan nog net de green van de laatste hole bekijken. Vorig jaar werden we ook gewoon tot de restaurants gerekend, niet tot de sportkantines, en hadden we ook gewoon toestemming om open te gaan.’’

Geen sportkantine

,,Wij zijn gewoon een restaurant, we staan ook zo ingeschreven bij de Kamer van Koophandel’’ zegt Kok. ,,We zijn geen sportkantine met vrijwilligers, we hebben twaalf mensen in dienst. We houden ons aan alle regels. Het terras is ruim opgezet, je kunt hier makkelijk anderhalve meter afstand houden.’’ ,,En wat we nu hebben: mensen komen binnen hun drankje ophalen, en gaan dat buiten bij de ingang opdrinken’’, zegt Tervoort. ,,Dat mag wel. Maar het terras moet dicht. Het is zo krom als een hoepel.’’

Regio 7: Van ene op andere dag dicht

Ik vind dat de overheid er wel makkelijk overheen stapt wat dit voor ons betekent’’, zegt Kok. ,,We hebben alles ingekocht voor de lunchmaaltijden. De biertanks zijn vol. Het personeel is ingeroosterd. Dan komt er een telefoontje en moet je van de ene op de andere dag dicht. Ze zeiden nog wel, dat we vandaag nog open mochten blijven.’’ Hij kijkt naar de omgewaaide stoelen op het natte en winderige terras. ,,Bedankt.’’

,,Het draagvlak voor de handhaving verdwijnt snel op deze manier’’, zegt Kok. ,,Wij kunnen dit aan onze gasten niet goed uitleggen. Het lijkt erg op willekeur. Zondag nog vierden bij Ajax 12.000 mensen feest. Maar we gaan dicht, we willen geen boete riskeren van 4000 euro. Koninlijke Horeca Nederland is nu aan het lobbyen in den Haag om deze sluiting ongedaan te maken.’’

Hard gelag

Ook het restaurant van golfbaan Sluispolder moet het terras sluiten. Eigenares Renate Roeleveld vindt het ’een hard gelag’.

,,Erg ongelukkig voor onze gasten en onze medewerkers. Ik kan heel boos worden, maar dat heeft geen zin, het staat nu eenmaal in de noodverordening. De gemeente en de Veiligheidsregio kunnen er ook niets aan doen. Maar ik vind het wel vreemd dat je locatie kennelijk bepaalt of je open mag.’’

Het restaurant van Sluispolder staat ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als restaurant. ,,Wij moeten sluiten omdat we bij een golfbaan liggen, en een restaurant dat 200 meter verderop ligt mag wel open blijven.’’

Geen hordes mensen

,,Ik begrijp dat ze willen voorkomen dat grote groepen mensen tegelijk samenkomen, zoals bij voetbal en hockey’’, zegt Roeleveld. ,,Nou, dat is zondag bij Ajax dan ook lekker gelukt. En hier gaan echt geen hordes mensen zitten.’’

Roeleveld gaat niet de barricades op. ,,Onze brancheorganisatie, de Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties, is aan het praten in Den Haag.’’