“Een strak gemaaid gazon voegt niets toe aan de biodiversiteit maar een grasveld met rode klaver zit vol met wilde bijen.” Met het nieuwe groenbeleid wil de gemeente Heiloo zich de komende tien jaar onder andere richten op natuurvriendelijk beheer om de biodiversiteit te verhogen. Groen krijgt een grotere stem en moet beter beschermd worden.
Plantsoenen, begraafplaatsen, weidse polders en oude beuklanen bij de landgoederen; Heiloo heeft aardig wat groen in zich. Wethouder Antoine Tromp acht dit als een groot goed, waar de gemeente zuinig op moet zijn. “Groen is ook een buffer voor piekbuien en grote bomen zorgen voor een koelere omgeving.” Een groene omgeving draagt volgens hem ook bij aan een betere (mentale) gezondheid, omdat het mensen uitnodigt tot bewegen.
Van daaruit komt ook het verlangen de zogenaamde ‘groene ring’ rondom Heiloo te sluiten, zodat ook het nieuwe woongebied Zandzoom wordt omringt door groen- en recreatiegebieden. Oude Heilooër bomen en hagen wil de wethouder betere bescherming bieden. Er wordt onderzocht of dit in het omgevingsplan kan worden meegenomen.
Met dit plan komt in ieder geval wel een duidelijke richtlijn over de hoeveelheid groen die moet worden aangelegd bij de inrichting van openbare ruimte, evenals de kwaliteit ervan. “Als laatste wil ik inwoners oproepen om vooral mee te doen met ‘Groen in de Buurt’ waarin groene bewonersinitiatieven van idee tot uitvoering worden gebracht”, zegt de wethouder.
Alle groene plannen kwamen tot stand door een samenwerking tussen natuurorganisaties en de Heilooërs zelf; inwoners konden een enquête invullen. Tijdens de raadsinformatieavond op 25 juni in het gemeentehuis wordt het nieuwe beleidsplan toegelicht. Bij de groene keuzes komen natuurlijk ook extra kosten die de raad moet goedkeuren. De besluitvorming hierover is naar verwachting op 15 juli.
Meer informatie over het groenbeleid is te lezen op de website van de gemeente Heiloo.