Het college van Heerhugowaard heeft een uitgebreid Groenbeleidsplan 2021 – 2026 laten opstellen om de eerste jaren van de Groenvisie 2020-2040 tot werkelijkheid te maken. In grote lijnen is het doel de gemeente groener te maken en meer biodiversiteit te creëren. Ook wordt gewerkt aan het herstel van schade die de ziekten aanrichten. Het 43 pagina’s tellende beleidsplan ligt klaar voor de gemeenteraad om een oordeel over te vellen.
Gemeente Heerhugowaard streeft naar een veilige, gezonde, prettige en klimaatrobuuste leefomgeving. De Groenvisie is ontwikkeld samen met inwoners en ondernemers. “We willen meer groen, minder verharding en het reeds aanwezige groen (beter) beschermen”. Het beleidsplan en de visie sluiten aan bij de concept Omgevingsvisie van Heerhugowaard en Langedijk. “We zoeken bewust naar synergie met gebiedsontwikkeling, groot onderhoud, herinrichting en beheer van de openbare ruimte.”
Dat houdt onder andere in dat ‘grijs’ waar mogelijk wordt vervangen door (biodivers) groen. Bij projecten voor nieuwbouw en herinrichting moet er uiteindelijk minimaal vijf procent meer groen staan dan er was. Het streven is dat iedereen binnen hooguit 500 meter afstand toegang heeft tot minimaal 1 hectare groen.
Er staat in het beleidsplan 400.000 euro gereserveerd voor het herstel van schade door ziekten. Heerhugowaard wordt geteisterd door de bacteriële kastanjebloedingsziekte en essentaksterfte die wordt veroorzaakt door schimmels. Dit geld voor herstel komt bovenop wijkgerichte budgetten van 200.000 euro voor dit jaar en 300.000 euro voor 2022.
Vrijwel alle rond 500 kastanjebomen in Heerhugowaard zijn ziek. Ze zijn vooral te vinden langs de Stationsweg en de Middenweg en maken deel uit van de ‘hoofdgroenstructuur’. Een aantal is inmiddels gekapt en de meeste anderen gaan volgen. Een klein deel van de kastanjes is niet te ziek om te behandelen, maar de verwachting is dat het slechts uitstel van executie zal zijn, dus ook deze zullen worden gekapt. De bedoeling is dat de vervangende bomen op termijn ook zullen werken als zonnescherm, watervanger en windbreker, en dat het straatbeeld herstelt.