Weer een kleine school moeten sluiten? Dat mag niet gebeuren, dachten de inwoners van Grootschermer. Dankzij hun harde werk mag de Driessenschool met haar 42 leerlingen de deuren openhouden. “Het is mooi dat we het voortbestaan nu kunnen garanderen.”
Vorig jaar vond scholenkoepel ISOB een fusie met een school in Driehuizen de enige oplossing, omdat de Driessenschool één leerkracht miste. Eind 2023 sloot de kleinste school van Noord-Holland al. Dat sluiting hier ook op de loer lag, zorgde voor ophef in het dorp. “Een drama voor de leerlingen, maar ook voor de leefbaarheid en vitaliteit van het dorp“, vertelt Jan Wind van de dorpsraad tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.
De dorpsraad kwam in actie. “We zochten zelfs contact met BBB in Den Haag, die wil dat kleine plattelandsscholen blijven”, vertelt Sven van Truijen, wiens kinderen naar de Driessenschool gaan. Daarbovenop kwam volledige steun van de gemeenteraad: de fusie was van de baan en ISOB ging akkoord met de overdracht van het schoolbestuur. Jan: “Dat is fantastisch! Ze hebben ons positief verrast, want eerder leek er geen beweging in te krijgen.” (tekst loopt verder onder foto)
“Nu is het aan de dorpsraad om uit te zoeken wat voor school we willen zijn”, gaat Jan Wind verder. Wat wordt de visie en identiteit van de school? Een extern ingehuurd bureau gaat daarbij helpen. “Daarna kunnen we ons bijvoorbeeld bij een andere koepel aansluiten, of zelf een schoolbestuur oprichten”, zegt Wind.
Het dorp heeft er alle vertrouwen in dat dit lukt. Dat blijkt ook uit de pas opgerichte stichting ‘Hart voor Driessen’. “We bestaan nu een maand en gaan de school financieel steunen als daar vanuit het bestuur geen geld voor is. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe laptops”, zegt Niels Zijlstra. Hij is betrokken bij de stichting en zit in de ouderraad van de school. (tekst loopt verder onder foto)
De inwoners van Grootschermer zaten ook niet stil, verzekert Niels. “Twee jaar geleden hebben we nog met hele dorp het schoolplein aangepakt.” Het onderhoud daarvan ligt nu in handen van de stichting, evenals goede reclame voor de school. “Na alle onzekerheid hebben we nu wat positiviteit nodig”, zegt Sven. Met een open dag op woensdag 20 maart en flyeren in omliggende dorpen, hoopt iedereen nieuwe leerlingen te werven.
Van een lerarentekort is helemaal geen sprake meer. “Een paar kanjers van leraren hebben zich gemeld. We zijn nu aan het passen en meten om die in te kunnen zetten. Wind lacht. “We hebben er nu zelfs te veel.”