“Het is onwijs druk. Ik word helemaal platgebeld door mensen uit de buurt.” De extreme regelval in de lente- en zomermaanden heeft ook een enorme invloed op de werkdruk bij dakdekkers in de regio. Fijn toch, die extra inkomsten? “Aan de ene kant wel, maar aan de andere kant…”
“Wil je komen kijken bij me?” De telefoon van dakdekker Tim van den Berg van Tim’s Dakservice in Noord-Scharwoude staat bijna dagelijks roodgloeiend. “Lekkage, regenpijpen die eraf zijn gewaaid door stormen, of er moet een heel nieuw dak komen.”
Dakdekkers uit heel het land zien een toename van het aantal meldingen over dakproblemen die een direct verband hebben met de extreme regenval, laat de Dakdekkersgids weten. De daken van nu zijn niet gebouwd voor dit soort constante regenval. Tim: “Ze kunnen die grote buien niet aan, zijn er niet op berekend.”
Omdat Tim ook aan een groter project werkt, heeft hij het extra druk met de particulieren die nu vaker bij hem aankloppen. “Die doe ik ‘s avonds en in de weekenden.” Ja, het heeft natuurlijk z’n voordelen, die drukte, want je kan er goed aan verdienen. “Maar aan de andere kant lever ik veel vrije tijd in en heb ik minder tijd voor mijn gezin.” (tekst loopt verder onder foto)
Ook dakdekker Ramon Eringaard van Noord Holland Dakwerken ziet niet alleen maar voordelen van zo’n volle agenda. “Dan moet je ‘nee’ gaan verkopen aan mensen en dat is ook niet wat je wil. Vijf tot tien keer per dag word ik gebeld, maar op een gegeven moment zit het vol.” Tim vult aan dat er ook gewoon sprake is van een personeelstekort binnen de sector. “Ik heb zo vaak een oproep gedaan, maar de Nederlandse jeugd wil niet meer dakdekken, lijkt het wel. Zonde, want het is goed geld verdienen nu.”
Beide mannen zweren bij ‘goed onderhoud’ om problemen zo goed mogelijk te voorkomen, al blijven de daken niet gemaakt voor deze hoeveelheden neerslag. Desondanks, “houd daken schoon”, zegt Tim, “en na de herfst alles even goed nalopen.” Kijk vooral heel goed naar de afvoeren, tipt Tim tot slot: haal alle blaadjes en bende eruit. “Mensen gooien echt van alles op het dak, zeker in grote steden.”