Vlaggetjes, koffie en gebak. Het was woensdagochtend een feestelijke boel in de Heerhugowaardse bibliotheek. Seniorengroep ‘Met Elkaar, Voor Elkaar’ vierde haar vijfjarig bestaan. En dat er behoefte is aan de groep, werd ook tijdens de bijeenkomst extra onderstreept: zo’n dertig ouderen kwamen richting het Parelhof.
Je wordt ouder, wijzer en wellicht kun je emoties beter bedwingen. Een gevorderde leeftijd heeft zeker voordelen, maar eenzaamheid kan op de loer liggen. “Het is waardevol dat deze groep bestaat. Ik hoorde het net al, jullie delen heel veel met elkaar”, vertelt Annette Groot. Deze woensdag staat wethouder Groot op een podium in de Heerhugowaardse bibliotheek. De senioren luisteren aandachtig naar de toespraak. Op tafel liggen papieren boekjes. ‘5 jaar Met Elkaar, Voor Elkaar’, een overzicht van het eerste lustrum. “We drinken elke tweede woensdag van de maand koffie. Ook verwelkomen we gasten. Wijkagenten waarschuwden voor babbeltrucs, de brandweer gaf advies en zo kan ik nog wel even doorgaan”, zegt Hanneke Hoffmann tegen Dijk en Waard Centraal. Namens de bibliotheek begeleidt ze de activiteit. Hoewel ze de seniorengroep een succes noemt, was dat zeker niet altijd zo. “Ik weet het nog goed. We hadden vijf jaar geleden geflyerd voor een informatiebijeenkomst over de groep en hoopten dat er iemand kwam. De animo was groot en we zijn gestart met tien deelnemers.” (Tekst gaat verder onder de foto)
Een van de deelneemsters is de Heerhugowaardse Titia de Vries. Zeg je Titia, dan zeg je eigenlijk ook vrijwilligerswerk. De Vries is in het verleden onder meer betrokken geweest bij de oprichting van Service Plus, dat tegenwoordig Wonen Plus Welzijn heet, en volleybalvereniging Rood-Wit, die na de fusie met Zuidwester bekend staat als Ardea. Maar naast haar vele vrijwilligerstaken is de krasse 87-jarige dus ook betrokken bij de seniorengroep. “Ik maak de notulen en ben samen met Hanneke bezig geweest met een overzicht van de afgelopen vijf jaar.” Ze pakt het boekje en bladert erdoorheen. “Kijk, hier staat een verhaal over de coronamaatregelen, waardoor we afstand moesten houden en uitweken naar de raadszaal. En op deze bladzijde wordt verteld over de workshop blind tekenen.”
En juist dat is wat je wil, stelt Hanneke Hoffmann. “We leren nieuwe dingen en iedereen is er voor elkaar. Als iemand ziek is, worden kaartjes gestuurd. Sommige mensen komen bij elkaar op bezoek en anderen gaan samen op een clubje. We hebben inmiddels vijftig deelnemers en zijn tevreden.” Want, zo zingt ook Willeke Alberti: ‘Samen zijn, ja samen zijn, dat wil toch iedereen’. Meer informatie over de Heerhugowaardse seniorengroep? Stuur een e-mail naar Hanneke Hoffmann via h.hoffmann@bknw.nl.