Gemeente hoopt op gedragsverandering, PvdA wil ‘échte’ oplossing voor beruchte spoorwegovergang Heiloo

Mensen lopen over een overweg terwijl de slagbomen omhoog zijn en de waarschuwingslichten branden, met gebouwen op de achtergrond.

Al jarenlang is de spoorwegovergang van de Stationsweg in Heiloo berucht. In de afgelopen 25 jaar overleden drie mensen bij de overgang, waarvan de laatste in mei dit jaar. Toch hebben zowel Heiloo als spoorwegbeheerder ProRail het probleem nooit kunnen oplossen. De PvdA maakt zich zorgen en vraagt om actie. Komt er nu dan toch schot in de zaak?

Deze zomer zou het dan misschien eindelijk gebeuren, zo was de hoop. Van april tot en met oktober wordt station Heiloo flink op de schop genomen met de bouw van een vernieuwd perron en een nieuwe perronkap. Het leek de uitgelezen kans om ook gelijk de spoorwegovergang bij de Stationsweg aan te pakken.

Toch gebeurde het niet. De aannemer voor de stationsvernieuwing, K-Dekker, kreeg het gevaar van de spoorwegovergang pas in het vizier na het noodlottige ongeval in mei, en toen waren de bouwplannen al rond. ProRail is net begonnen aan een onderzoek naar de spoorwegovergang maar heeft daar voorlopig nog geen conclusies uit kunnen trekken en Heiloo heeft dé oplossing ook nog niet kunnen vinden. (tekst loopt door onder de foto)

Treinoverweg met slagbomen gesloten en een witte tent geplaatst, beveiligd door politieagenten in gele jassen; fietsenrek aan de rechterkant en moderne gebouwen op de achtergrond.
Afgelopen mei overleed voor de derde keer in 2025 jaar iemand bij de spoorovergang van de Stationsweg. (foto: RVP Media)

Heiloo zoekt de oplossing nu bij een andere spoorwegovergang: die van de Zeeweg, enkele tientallen meters noordelijker dan die bij de Stationsweg. Die overgang moet met een tweerichtingsfietspad aantrekkelijker worden gemaakt voor fietsers, in de hoop dat zij minder gebruik maken van de overgang van de Stationsweg. Recent spraken de directeur van ProRail en wethouder Rob Opdam over de beruchte spoorwegovergang. De conclusie van dat gesprek was dat de meest haalbare oplossing het bieden van een goed alternatief voor fietsers bij de Zeeweg is.

Het stelt de Heiloose PvdA niet gerust. “Het wegleiden van fietsers is op zich een uitstekend plan, maar dat verandert niets aan de onveilige situatie bij de Stationsweg”, schrijft het in een brief. De partij roept wethouder Opdam en ProRail op om niet alleen de overgang van de Zeeweg aantrekkelijker te maken, maar vooral ook te kijken naar de overgang bij de Stationsweg zelf. (tekst loopt door onder de foto)

Vlak naast het perron ligt de spoorwegovergang van de Stationsweg. Tientallen meters noordelijker de ruimere overgang van de Zeeweg. (foto: Bing)

“Het probleem is dat je mensen altijd toegang moet geven tot het perron”, zegt wethouder Opdam tegen Streekstad Centraal. “Dus je kan niet zomaar barricades gaan neerleggen.”  Daarom heeft Opdam ook geen fysieke blokkades op het oog voor het veiliger maken van de overgang van de Stationsweg. Wel zet hij in op ‘gedragsbeïnvloedende maatregelen’. Eerder zijn al gele waarschuwingstrepen aangelegd bij de overgang, maar die wisten niet te voorkomen dat er in mei een 65-jarige vrouw aan de verkeerde kant van de hefboom belandde en overleed nadat ze werd geraakt door een trein.

De komende maanden gaat Prorail de camerabeelden van de spoorwegovergang analyseren om zo inzicht te krijgen in het gedrag van mensen bij die overgang. Met die inzichten moeten vervolgens maatregelen worden bedacht die het gedrag van spooroverstekers ‘positief beïnvloedt’. ProRail rondt het onderzoek naar verwachting aan het einde van dit jaar af.

Wat de oproep van de PvdA waard is, moet nog blijken. Voorlopig lijken ProRail en wethouder Opdam hun pijlen te blijven richten op ‘gedragsbeïnvloedende maatregelen’ bij de Stationsweg en het lokken van fietsers naar de overgang bij de Zeeweg.