Hij is er nog wel. Maar er zit een zwaar, houten deksel op. En een hangslot. Daardoor zit-ie put… ehh, potdicht. Toegang tot wat ooit helend schijnt te hebben gewerkt is er al lang niet meer. En daarmee is de aantrekkingskracht ook wel een beetje verdwenen. “Ik wil weer stromend water zoals dat eeuwenlang het geval is geweest.”
In het centrum van Heiloo staat de Witte Kerk, en die kent iedereen. maar onlosmakelijk daarmee verbonden is de 700 jaar oude put die er bij staat. “Deze put is net als de Witte kerk een onderdeel van de historie van Heiloo, en die moeten we zoveel mogelijk levend houden. Zoals-ie er nu bij staat is het een dooie boel”, zo vindt Jaap de Graaf van de Historische Vereniging van Heiloo. (tekst loopt door onder foto)
Net voor het jaar 700 was er een groot tekort aan zoet water in wat nu Heiloo is. Volgens de legende sloeg de heilige Willibrordus met zijn staf op de grond en kwam er daarna zoet water uit de grond. Er wordt een kapel gebouwd waar nu de Witte Kerk staat en er verrijst een put waar het water uit de grond kwam. Het water zou bovendien geneeskrachtig zijn.
“Ja, dat varieert van eczeem tot zweetvoeten. Maar er zijn ook veeziektes mee bestreden”, laat De Graaf weten aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. “Als je er maar in gelooft.” De historicus zou graag zien dat de put weer wat van de allure krijgt van ooit. “Ik heb er al met veel mensen over gesproken en iedereen vindt het een goed idee. Het zou een echte ‘plus’ voor Heiloo kunnen zijn.
De wens van de Historische Vereniging Heiloo om de waterput weer te activeren is aangewakkerd door de herinrichtingsplannen van het nabijgelegen Looplein. De hoop is dat het aansluiten en verfraaien van de put wordt meegenomen in die plannen. De mogelijkheid daartoe wordt volgens de Vereniging onderzocht door de gemeente.