Na jaren kregen Alkmaarders die langs de Huiswaarderweg en Schagerweg (N245) wonen eindelijk het geluidscherm waar ze naar verlangden. Eentje met zonnepanelen, mooi voor de opwek van stroom en ook nodig voor de financiĆ«le haalbaarheid. Sinds het scherm er staat zijn er echter klachten geuit over herrie, reflectie en nu ook dat het na zonsondergang erg donker is op het pad achter het scherm. Maar er wordt aan de ‘kinderziekten’ gewerkt.
Het energieleverende geluidscherm is gekoppeld aan een paar transformatoren en als de zon schijnt, blazen de bijbehorende ventilatoren er lustig op los, met veel herrie als gevolg. Gemeente Alkmaar liet isolatie aanbrengen en belooft meer wanneer nodig. Er zijn ook bewoners die stellen dat het scherm het verkeersgeluid niet dempt.
Anderhalve week geleden verscheen er een foto van iemand die op de Nollenweg bij de verkeerslichten stonden te wachten om de N245 op te rijden. De ochtendzon kaatst richting de Nollenweg. Hinderlijk veel, zou een aantal weggebruikers vinden. (tekst gaat verder onder de foto)
“Het is een pilot en daar horen helaas kinderziektes bij”, erkent wethouder Christian Schouten tegenover NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. “Er komen dingen naar boven die je niet hebt aan zien komen, zoals het geluid van zo’n omvormer.”
Aan de reflectie van het zonlicht was volgens de wethouder gedacht. Een aantal panelen is voorzien van een folie dat de weerkaatsing beperkt. Niet genoeg, lijkt het. Schouten laat weten dat er een onderzoek is gestart om te kijken of extra ontspiegeling nodig is.
En waar er aan de wegzijde ‘s ochtends soms teveel licht is, wordt het aan het eind van de dag juist heel donker op het voetpad aan de achterzijde. Een bewoner vertelt wethouder Schouten dat hij zijn honden er na zonsondergang niet meer uitlaat. “Eerder kwam er licht vanaf de ringweg, waardoor je hier prima kon wandelen als het donker is. Maar door de komst van het geluidscherm is het hier stikdonker.” (tekst gaat verder onder de foto)
Voor wat betreft de geluidsoverlast valt het sinds nieuwe maatregelen mee volgens Timon Pauwels, projectleider vanuit Stadswerk. “Maar ook al vallen we binnen de norm, het moet natuurlijk acceptabel zijn voor de omwonenden. We hebben extra dempende middelen rond de omvormer geplaatst en moeten samen met de bewoners hier gaan ervaren hoe het gaat.” Ook volgens bewoonster Barbara, die veel last had van de ventilatoren, valt het nu mee.