Twee jaar geleden ging het Alkmaarse grand-café Koekenbier dicht. Sindsdien staat het pand aan de Kennemerstraatweg te verpauperen en het groen op en bij het terras tiert sinds een grondige snoeibeurt allang weer welig. Een paar weken terug leek er dan eindelijk wat te gaan gebeuren, maar nee; de keet en containers verdwenen weer en het is weer stil. Het meest recente obstakel: er zitten misschien vleermuizen binnen.
“Het pand gaat snel onderuit”, erkent Peter van Oeveren, directeur projecten BPD. “Ik was net met de gemeente in gesprek, omdat er weer ingebroken was. Maandag wordt het pand opnieuw dichtgetimmerd. De wethouder heeft ook al schriftelijke vragen vanuit de raad gehad”. Toevallig vroeg OPA zich ook af hoe het nou met Koekenbier zit.
“We willen het slopen en hebben ook een sloopbrief, maar de Omgevingsdienst is gevraagd om een flora & fauna onderzoek te doen, vanwege de vleermuizen die ze er verwachten. Dat onderzoek kan pas volgend jaar maart tot oktober worden gedaan”, vervolgt Van Oeveren. Waarom dan pas weet hij niet echt. “Dat heeft blijkbaar iets met seizoenen te maken. We weten wel dat er vaak termijnen aan zitten.”
Op de vraag over er überhaupt al schetsen zijn verzucht de projectdirecteur: “We schetsen al vier jaar lang, maar komen telkens niet tot een goed plan. Dat heeft met allerlei zaken te maken: regels rond parkeren, het bestemmingsplan of iets met archeologie, of met historische bomen… heel veel oorzaken. Op allerlei fronten gaat het fout. We hebben nog geen concreet plan.”
Wie weet van de Alkmaarderhout, vleermuizen en vertragingen, denkt al snel aan Stichting Red de Hout. Voorzitter Johan Bos: “Nee die aanvraag komt niet van ons. Dat is wettelijk verplicht voor een omgevingsvergunning. Het betreft zeldzame soorten, dat kan overigens ook over bomen gaan. Maar de kans is groot dat er vleermuizen binnen zitten.”
Bos denkt ook dat het onderzoek vanwege het seizoen wordt uitgesteld. “Vleermuizen hebben een soort winterslaap. Ze trekken zich terug, al vliegen ze soms wel uit als het warm genoeg is om eten te zoeken. Maar of ze er zitten moet dus uitgezocht worden. Vleermuizen zijn de meest beschermde diersoorten van Europa. Als je ze nu verstoort en ze vliegen uit, vliegen ze een zekere dood tegemoet.”
Van Oeveren opperde nog dat de wethouder wellicht het onderzoek kon afwenden – het college van B&W wil ook graag sloop – maar gezien de strikte faunawetgeving ziet het ernaar uit dat Koekenbier toch echt pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2022 wordt gesloopt.