Het is een nachtmerrie voor elke botenbezitter: je wil fijn een stukje gaan varen maar aangekomen bij de ligplaats zie je dat de achterkant van je boot al op de bodem ligt. Een foto van zo’n half gezonken boot bij de Alkmaarse Kippenbrug op Facebook leverde veel vragen op. Wie is de eigenaar? Hoe is ‘ie gezonken? En wie is verantwoordelijk? We proberen het mysterie rondom het bootje te ontrafelen.
Ruim veertig reacties komen er op de foto die Anja Stoop op de Facebookpagina Nieuws uit Alkmaar en omgeving plaatst. Op de foto zien we hoe het jacht schuin en hulpeloos in het water ligt. Het zijn aan de ene kant lollig bedoelde reacties zoals ‘duikboot’ en ‘pompen!!!’, maar ook meelevende reacties als ‘zonde’ en ‘sterkte voor de eigenaar’.
Ook roept de foto boze reacties op. Zo vindt iemand, die aan haar profielfoto te zien zelf een botenliefhebber is, dat het ‘enorm nalatig’ is de eigenaar niet goed op zijn boot heeft gelet. “Als mensen nou eens vaker dan drie keer per jaar omkijken naar hun spullen spaart het weer een milieudelict”, schrijft ze.
We gaan zelf maar eens naar de Kippenbrug in de wijk Oudorp waar de boot aangemeerd ligt. En inderdaad, de boot ligt er nog steeds net zo bij als op de foto. Een eigenaar is niet te vinden. Wel komen we buurman Alfred Blancken tegen. Hij heeft geen idee van wie de boot is maar heeft wel alvast de provincie gebeld zodat er snel actie wordt ondernomen. “De motor ligt ook onder water en lekt, dat is natuurlijk niet zo best voor het milieu”, vertelt Blancken die vermoedt dat de boot ook weleens gestolen kan zijn. “Op de achterkant, die nu onder water ligt, staat dat de boot uit het Belgische Briel komt. Dat is vreemd. Ook is er normaal gesproken wel een telefoonnummer op de boot te vinden zodat je kunt bellen in geval van nood. Het is natuurlijk wel zonde. Zo’n boot is toch al gauw 20- tot 30 duizend euro waard.”
Wat later komt ook buurman Ed Weststrate aangewandeld. Ook hij weet niet wie de eigenaar is. En de oorzaak? “Het kan zijn dat de afvoer- en waterleidingen in het schip bevroren zijn geraakt”, vertelt de ervaren zeiler aan mediapartner NH Nieuws. “Daardoor gaan de afsluiters vaak kapot. Als het weer dooit kan het ontzettend snel gaan. Dit is wel vaker de oorzaak dat boten spontaan zinken.”
De vraag is wie het jacht weer boven water gaat halen? We bellen met de provincie Noord-Holland en volgens de woordvoerder is het probleem bekend. Er is al contact gezocht met de eigenaar en die heeft ‘keurig’ aangegeven actie te gaan ondernemen. “De brandstoftank is al leeggepompt om schade aan het milieu te voorkomen”, aldus de voorlichter.
De boot is dus niet gestolen en wordt dit weekend – door een bedrijf dat al sinds 1986 gespecialiseerd is in dit soort klussen – uit het water gelicht. “Zet mijn naam maar niet in je artikel hoor, ik heb geen behoefte aan reclame want ik heb zat werk te doen”, vertelt de eigenaar, die dus anoniem wil blijven. “Met een kraan op een ponton tillen we het bootje op. Als de randjes boven zijn pompen we hem leeg.”
Een flinke en dure operatie die toch wel even gaat duren. “Het ligt er ook aan hoe diep de romp in de modder ligt. Dat moeten we allemaal nog uitzoeken.” Op de vraag of we de eigenaar van het jacht kunnen spreken antwoordt hij met een resoluut ‘nee’. “Die schaamt zich kapot en wil niet in de media.”
Is het dan iets om je over te schamen? Een ongelukje zit toch in een klein hoekje? “Nee, dit is als botenbezitter best wel dom”, vertelt de eigenaar van het bergingsbedrijf. “Het is alsof je je auto niet op de handrem hebt gezet en in de sloot laat rijden.”