Na een standbeeld, tulp en museum, komt er ook een balletvoorstelling over het leven van oorlogsheld Truus Wijsmuller. De eerste repetities zijn inmiddels gestart. Leen Spaans van stichting Truus Wijsmuller- Meijer kan niet wachten tot de voorstelling wordt opgevoerd in Theater De Vest.
“Veel mensen kennen het beeld van Truus, maar weten nu pas wie ze is”, zegt Spaans. De afgelopen maanden en ook vorig jaar was er een pop-up museum over de in Alkmaar geboren Truus Wijsmuller- Meijer. Ze staat bekend als een van de grootste Nederlandse verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog. De exacte aantallen zijn niet bekend, maar zeker is dat Wijsmuller voor en in de oorlog meer dan tienduizend Joodse kinderen heeft gered. Ze wordt dan ook wel de Nederlandse Oskar Schindler genoemd. “Het is heel heldhaftig wat Truus deed. Ze heeft vele mensen gered en daarmee laten zien dat één persoon het verschil kan maken.” Daar zit volgens Spaans dan ook een les voor iedereen: “Truus had barmhartigheid hoog in het vaandel staan. Als we elkaar helpen, krijgen we een veel mooiere wereld.”
De stichting heeft als doel om het verhaal van de verzetsheldin onder de aandacht te brengen én te houden. Onlangs is een nieuw project gestart. Samen met Balletschool Attitude en Schagens Harmonie wordt gewerkt aan een balletvoorstelling over Wijsmuller. “Het is een behoorlijk groot project, maar zeker de moeite waard.” Met dans en muziek wordt het leven van de verzetsheldin geëerd. “Hoe het er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar volgend jaar wordt de voorstelling meerdere keren opgevoerd in Theater De Vest.” En dat is niet het enige plan wat de stichting voor komend jaar heeft. Als het aan Spaans ligt gaan veel meer kinderen leren over het leven van de geboren Alkmaarse. “Er is inmiddels een lesprogramma, maar we zouden graag zien dat meer scholen daar gebruik van gaan maken. Als stichting willen we ons daar echt op in gaan zetten, want dit verhaal moet ook bekender worden onder scholieren. Ze leren dan over de oorlog, het verzet en de vele kindertransporten. Het leven van Truus is ook voor de jonge generatie relevant.”
Hoewel Truus Wijsmuller in de jaren zeventig overleed, is haar levensverhaal ook anno 2023 nog springlevend. De stichting heeft dan ook een grote wens: dat een wetenschappelijke studie wordt uitgebracht over het leven van Wijsmuller. “En dat het pop-up museum een vervolg krijgt. We zouden dolgraag in september terug willen komen met een tentoonstelling. Het verhaal van Truus verdient dat.”