Na kritiek bestuursrechter: Dijk en Waard verkort noodmaatregel in voormalig crimineel broeinest

Ondernemers die zich vestigen in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Celsiusstraat moeten nog tot zeker 2025 een exploitatievergunning hebben of aanvragen. De termijn waarbinnen een exploitatievergunning verplicht is, is wel verkort van vijf naar drie jaar. Dat is de uitkomst van de rechtszaak die de eigenaar van het beruchte gebouw aanspande tegen gemeente Dijk en Waard. “De rechter vond de termijn te lang.”

Het is een gebouw met een verhaal. Wat er van buiten af uitzag als een doodgewoon bedrijfsverzamelgebouw, zoals er zovele zijn in Heerhugowaard, bleek een schuilplaats voor criminelen. Met tientallen spook-BV’s als dekmantel hielden criminelen zich hier met illegale parktijken bezig. Dat kwam aan het licht door anonieme tips en een grootschalig onderzoek van politie, de Belastingdienst en het FIOD.

In 2021 sloot toenmalig burgemeester Bert Blase een deel van het Heerhugowaardse bedrijventerrein Zandhorst. De tientallen spook-BV’s daar bleken zich bezig te houden met drugsproductie, witwaspraktijken, (internet)oplichting, financiering van terrorisme, belastingontduiking, fraude, identiteitsvervalsing en handel in telefoons voor versleutelde communicatie. Toen het pand waar het nu om gaat werd gesloten stonden daar 350 bedrijven geregistreerd. Het KvK heeft deze ondernemingen inmiddels geblokkeerd, blijkt uit navraag van Dijk en Waard Centraal.

Gemeente Dijk en Waard nam maatregelen om te voorkomen dat het pand opnieuw door louche bedrijven zou worden gebruikt. Eén van die maatregelen is de vergunningplicht waar de rechter dus nu extra voorwaarden aan stelt. De eigenaar van het pand was het niet eens met de duur van die vergunningsplicht en de rechter gaat daar in mee. “De burgemeester mag in het kader van de handhaving openbare orde en veiligheid een vergunningsplicht opleggen,” legt woordvoerder Ronald Groot van de gemeente uit. “Daarbij moet worden onderbouwd waarom en voor hoe lang de plicht geldt.” En daar zit dus het pijnpunt: “De rechter vond de termijn te lang. Die is nu teruggebracht naar 3 jaar,” bevestigt Groot aan Dijk en Waard Centraal.

De vergunningplicht zal in september 2024 worden geëvalueerd. Daarna wordt er gekeken of de maatregel langer noodzakelijk is.