Er komen hoe dan ook bovengrondse hoogspanningskabels tussen het Noordzeekanaal en Middenmeer, maar waar is nog wel de vraag. Tennet en het Rijk hebben vijf hoofdtracés vastgesteld, maar natuurorganisaties roepen op om drie van die hoofdroutes toch vooral niet te kiezen, waaronder ‘blauw’ tussen Alkmaar en Bergen door. ‘Groen’ is volgens hen de minst schadelijke optie. Die loopt dwars door de Schermer en langs Heerhugowaard.
Landschap Noord-Holland, Natuurmonumenten en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland hebben de provincie en gemeenten in een brief opgeroepen om bij de uiteindelijke keuze voor het 380 kilovolt-traject zo veel mogelijk rekening te houden met de natuur en het landschap. In de tweede helft van dit jaar kunnen zijn hun voorkeuren uitspreken, voordat de definitieve route in 2026 wordt bepaald.
“We zijn bezorgd vanwege de grote impact van alle vijf voorgestelde routes”, aldus Landschap Noord-Holland. “Kwetsbare natuurgebieden worden doorkruist, weidevogels raken verstoord, en het risico op botsingen van trekvogels met elektriciteitsdraden neemt flink toe. Het is onvermijdelijk dat zo’n grootschalige ingreep gevolgen heeft, en zijn er duidelijke verschillen in de mate van schade tussen de tracés.” (tekst gaat verder onder het kaartje)

Route ‘blauw’ zou volgens de drie natuurorganisaties de meeste schade veroorzaken. Die loopt door Castricum en pal ten westen van Heiloo, Alkmaar en Langedijk. Blauw doorkruist belangrijke vogelweidegebieden en zal volgens de organisaties het landschap van de binnenduinrand ernstig aantasten.
Route ‘groen’, pal ten oosten van het Alkmaardermeer, dwars door de Schermer en langs oostelijk Heerhugowaard, is volgens de drie natuurorganisaties het minst schadelijk, maar dan wel als het deel bij de Stelling van Amsterdam ondergronds gaat. Saillant detail is dat twaalf jaar geleden nog een rij overbodig geworden masten is neergehaald.
“Daarnaast pleiten we voor extra natuurcompensatie, zoals het ondergronds brengen van bestaande 150kV-verbindingen door kwetsbare gebieden, en voor het vermijden van stroomaanlandingen in Natura 2000-gebieden zoals bij Julianadorp, IJmuiden en Zandvoort”, voegt Landschap Noord-Holland toe. “Alleen met elkaar kunnen we de gevolgen voor onze natuur en onze cultuurlandschappen beperkt houden. We roepen gemeenten en provincie op om over gemeentegrenzen heen te kijken en natuur zwaar mee te laten wegen in het regioadvies dat later dit jaar wordt opgesteld.” (foto: Wikipedia / Pieter Delicaat)