Na de ontdekking van een aantal vloeren en muurtjes van de vroegere Herberg Het Gulden Vlies aan de Lindegracht in Alkmaar, zijn weer nieuwe ontdekkingen gedaan. Begin van de week werd een houten waterput ontbloot en funderingen, een dubbele kelder en stuk riool. Er zijn opvallend weinig voorwerpen gevonden, maar daar zat wel wat moois tussen.
Eind vorige week gingen de archeologen voorbij de 15e eeuwse kelder terug naar de 12e eeuw. Uit deze tijd werden greppeltjes tussen duinzand aangetroffen, die naar de gracht voerden. De genomen monsters kunnen een schat aan informatie opleveren over de 12e eeuw en ervoor.
Begin deze week werd een houten waterput ontdekt, met hulp van gastarcheoloog Kasper van den Berghe: “Je ziet de duigen (de planken) en de banden, gemaakt van gespleten twijgen, rondom. Vaak vastgezet met biezen. Daar bovenop hebben ze een kraag gemaakt van platte bakstenen met dáár bovenop weer een stenen koker om het putten van het water gemakkelijk te maken. Op een moment is de put buiten gebruik geraakt en opgevuld met rommel”.
Het vermoeden is dat de put van ruim twee meter diep uit rond 1400 stamt. De stenen bovenkant is niet met cement maar met klei gemetseld om deze waterdicht te maken. De put werd al vrij snel weer dicht gegooid vanwege de veiligheid met het grondwater.
Inmiddels zijn ook alle funderingen in de zuidhelft van het perceel, waar ook de stallen waren, opgegraven. Behalve een dubbele kelder uit de 17e tot 19e eeuw was de rest uit de 20e eeuw. Als er ouder muurwerk is, zit het onder de bouw vanaf 1907. Ook werden een stukje overwelving van het riool tussen de beerput en de gracht ontwaard.
Doorgaans worden aardig wat voorwerpen gevonden, omdat gebouwen uit die tijd veelal vloeren hadden van houten planken die begonnen te kieren. Dat er weinig is gevonden duidt mogelijk op stenen vloeren.
Onder de voorwerpen bevindt zich onder andere een miniatuur Chinees vaasje en een stukje miniatuur majolica vuurstolp gevonden. Op ware grootte werden hiermee kolen in de open haard afgeschermd, om later eventueel weer te gebruiken. Verder werd omgevouwen glas gevonden, dat bestemd moet zijn geweest voor de productie van ruitjes. Mogelijk zat er (ook) een glazenier gevestigd. Ook zijn twee met een groene roestlaag bedekte twee munten gevonden.
Vorige week werd een 17e eeuwse, geperste vingerhoed opgegraven. Deze week is een tweede vingerhoed ontdekt die mogelijk ouder is. De archeologen vraagt zich af of ze van de herbergiersvrouw zijn of dat er naaikransen werden gehouden.
Aan de hand van grondmonsters wordt uitgezocht wat er op de locatie gebeurde voordat de herberg er stond. Van den Berghe: “Dan kun je wellicht zien of er is geakkerd en er misschien groenten zijn geteeld. Uiteindelijk helpen al die kleine dingen om het grote verhaal van deze plek te kunnen schetsen.”
Meer over de opgravingen op de website en Facebookpagina van Erfgoed Alkmaar.