De zestien gemeenten in Noord-Holland Noord moet van het Rijk met spoed op zoek naar ruim 400 extra opvangplekken voor asielzoekers. Op dit moment huisvest de regio ruim 2100 asielzoekers, waarvan tweederde in AZC’s. Alkmaars burgemeester Anja Schouten, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, roept gemeenten op om te zoeken naar oplossingen. Voor 1 juli moet een deel al kunnen worden ondergebracht. Volgend jaar verlopen de contracten voor noodopvang tussen het COA, Dijk en Waard en Den Helder, en moeten er wellicht nog meer opvangplekken worden ingericht.
Voor 1 juli moeten de zestien gemeenten samen nog 184 vluchtelingen met een verblijfsstatus woonruimte
Het aantal bedden voor buitenlandse vluchtelingen dat deze regio aan het eind van dit jaar moet leveren, is onlangs uitgebreid naar 2548 omdat de asielinstroom aanhoudt en groeit.
Tot dusverre zijn in Noord-Holland Noord 2116 asielzoekers ondergebracht: 1416 in azc’s in Heerhugowaard en Den Helder en 700 in crisisnoodopvanglocaties in Avenhorn, Petten, Den Helder en Heerhugowaard. Eerder zijn, om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten, tijdelijk vluchtelingen opgevangen geweest in Heiloo, Alkmaar, Bergen en Enkhuizen.
Daarnaast herbergt deze regio zo’n 4200 Oekraïense oorlogsvluchtelingen, die vanwege het conflict met Rusland hun vaderland hebben verlaten.
„De instroom gaat door, de opgave blijft onverminderd staan. Het aantal vluchtelingen dat ons land binnenkomt, neemt weer toe en het aantal reguliere opvangplekken blijft achter. De druk op gemeenten om extra opvangplekken te realiseren zal alleen maar toenemen”, stellen burgemeesters Anja Schouten van Alkmaar en Marjan van Kampen van Schagen in een gezamenlijke brief aan de gemeentebesturen.
Schouten is voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de rampen-, crisis- en calamiteitenorganisatie voor zestien gemeenten. Van Kampen is dagelijks bestuurslid van de veiligheidsregio, in die hoedanigheid portefeuillehouder asielzaken en tevens voorzitter van de regionale regietafel migratie en integratie.
Beide burgemeester roepen hun collega’s in Noord-Holland Noord op te kijken naar mogelijkheden voor nieuwe opvangplekken. „Hoewel er al veel en hard werk is verzet, laten wij hierdoor zien dat wij onze verantwoordelijkheid nemen voor het bieden van een veilige haven aan degenen die daar het meest behoefte aan hebben.”
Het aantal extra opvangplekken dat dit jaar nog moet worden gerealiseerd kan zelfs verder toenemen van 432 naar 682, omdat begin 2024 contracten verlopen tussen het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en de gemeenten Den Helder en Dijk en Waard over 250 noodopvangplekken. Onduidelijk is nog of deze overeenkomsten zullen worden verlengd of deze plekken komen te vervallen.
Van Kampen heeft tijdens een vergadering van het algemeen bestuur van de veiligheidsregio, waarin alle burgemeesters zijn vertegenwoordigd, haar collega’s ook gemaand haast te maken met het huisvesten van statushouders die nu nog in azc’s verblijven. Voor 1 juli moeten de zestien gemeenten samen nog 184 vluchtelingen met een verblijfsstatus woonruimte bieden. Alkmaar is de enige die dat voor elkaar heeft, Dijk en Waard (48) en Hoorn (40) hebben de grootste achterstanden.
„De verwachting is dat die aantallen voor de tweede helft van 2023 fors worden verhoogd, dus we hebben er allemaal baat bij versneld huisvesting voor deze groep mensen te regelen. Dan creëren we ruimte in de asielzoekerscentra en komen daar plekken vrij voor nieuwe vluchtelingen”, maakt de Schager burgemeester de noodzaak duidelijk.
(Tekst gaat door onder de foto)
De crisisnoodopvang in Avenhorn in aanbouw.
De crisisnoodopvang in Avenhorn in aanbouw.
© Archieffoto Marcel Rob
Kritiek
De kritiek van diverse collega’s aan het adres van het kabinet (’Er gebeurt niks om de vluchtelingenstroom te beperken’), het COA (’We willen als serieuze partner worden behandeld, dus op tijd worden geïnformeerd over een speurtocht naar hotelaccommodaties’) en de IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (’Sommige vluchtelingen zitten al een jaar in de crisisnoodopvang en hebben nog niemand van de IND gesproken’) nemen Schouten en Van Kampen ter harte.
Lees ook: IND kan werk nauwelijks nog aan en wil fundamentele veranderingen
„De signalen zijn duidelijk en moeten we vooral afgeven wanneer de staatssecretaris hier langs komt (zie kader, red.). Tegelijkertijd hebben we met elkaar wat te doen, want deze asielcrisis is niet zomaar opgelost”, aldus Van Kampen. „Evengoed kunnen we best laten merken dat wij in Noord-Holland Noord ons best doen en al hebben gedaan. En als ze denken hier hotels vol te moeten plempen dat andere regio’s op dit gebied wat in te halen hebben, dus dat ze die moeten bellen.”
(Tekst gaat door onder de foto)
Vloerplaten worden naar binnen gesleept.
Vloerplaten worden naar binnen gesleept.
© Archieffoto Marcel Rob
Spreidingswet
Wat dat betreft biedt de spreidingswet, waarbij de verdeling van – opvangplekken voor – asielzoekers over alle gemeenten wordt geregeld, provincie en rijk meer zeggenschap krijgen en zelfs dwingend kunnen optreden, in haar ogen mogelijk uitkomst. „Desondanks hebben we een taak te verrichten, samen een stevige klus te klaren. Noord-Holland Noord zal alles in het werk stellen om aan haar verplichtingen voldoen.”
Lees ook: Burgemeester is boos op het COA. Hoteliers blijken zonder medeweten van gemeenten te worden benaderd voor asielopvang