Ze kijkt nieuwsgierig op als ze een man uit een leegstaand pand ziet lopen met een enkelband om. Jeltje besluit hem aan te spreken. Hij is een van haar nieuwe buurmannen. Een ex-gedetineerde. Eén van twaalf ex-gedetineerden die in het oude Rabobank-kantoor aan de Oosterweidestraat in Schermerhorn wonen. “We hebben hier in de buurt ook een zorgcentrum voor ouderen en een school. Direct tegenover het pand is een speelveldje voor kinderen, maar het dorp is nergens over ingelicht.”
Het is al met al een behoorlijke schrik voor de inwoners van Schermerhorn. Zonder dat de buurt ervan weet, blijkt Mutatio Zorg een opvangcentrum te hebben geopend voor twaalf ex-gedetineerden. “Het gaat om mensen met een justitiële achtergrond”, weet Jeltje. “Vaak is er sprake van een psychische stoornis, verstandelijke beperking of een verslaving”, benadrukt ze in gesprek met NH, mediapartner van Streekstad Centraal.
Jeltje belt met de gemeente Alkmaar. Tot haar verbazing hoort ze dat de gemeente en de politie ook pas enkele dagen weten van de ex-gedetineerden. “Op dat moment waren de eerste bewoners al ingetrokken”, benadrukt ze. “De vergunningen zouden in orde zijn, maar de gemeente weet er niets van. Dat stukje begrijp ik even niet.” (tekst gaat verder onder de foto)
Inwoners van Schermerhorn reageren geschokt op de komst van d ex-gedetineerden.
Ook voor penningmeester Robert Jan Huijser van de dorpsraad zijn er nog tal van onbeantwoorde vragen. “We zijn als dorpsraad gaan graven, maar niemand wilde iets zeggen.” Op aandringen van de gemeente heeft Mutatio Zorg ingestemd met een informatiebijeenkomst voor het dorp, vertelt Robert Jan. Die wordt vrijdagavond gehouden in de Grote Kerk van Schermerhorn. “We weten niet of de bewoners dan ook aanwezig zijn voor een kennismaking, maar we willen in elk geval de feiten op tafel hebben; Wie zijn deze mensen? Wat voor zorg en dagbesteding krijgen ze? We weten helemaal niets.”
Mutatio Zorg en de gemeente Alkmaar zijn benaderd voor een verklaring, maar daar is geen reactie op gegeven.