Leden van de gewelddadige overvalbende die vanaf augustus 2020 een jaar lang in de wijde regio toesloeg kenden hun slachtoffers deels. Zo zou een van de daders voor de doodgeschoten Sjaak Groot uit Berkhout hebben gewerkt. Dat stelde het Openbaar Ministerie vrijdag in de rechtbank, in bijzijn van mediapartner NH Nieuws. Er werd een tussentijdse zitting gehouden voor het omvangrijke dossier met acht verdachten en zeven overvallen uit de wijde regio van Noord-Scharwoude en Heerhugowaard De Noord tot aan Berkhout.
Volgens het OM vormen de verdachten een meedogenloze bende die in wisselende samenwerking toesloeg. Hoofdverdachten zijn Mark V. (31) uit Opmeer, Glenn V. (30) uit Noord-Scharwoude, Ruviëni M. (38) uit Rotterdam en Deniz R. (26) uit Obdam. Zij zouden de spil van de bende zijn geweest. Andere verdachten zijn Dut M. (29) uit Alkmaar, Martijn G. (27) en de onlangs opgepakte 19-jarige met de bijnaam ‘De Belg’. Monte V. (30) uit West-Friesland pleegde twee weken na de dodelijke overval op Sjaak Groot zelfmoord. Hij werkte ooit voor Groot en het wapen waarmee hij zichzelf doodde wordt gekoppeld aan onder andere de overval in De Noord.
De overvalbende was zeer gewelddadig. Zo werd een inwoner van De Noord tijdens de liefst 2,5 uur durende overval gedwongen de kluiscode te geven, onder andere door een heet strijkijzer op zijn bovenarm te drukken. Het slachtoffer liep zware brandwonden op. Bij vier andere overvallen, waaronder eentje in Noord-Scharwoude, werd geschoten en mensen zijn geraakt in hun keel en bovenlichaam. “Mijn vader heeft echt mazzel gehad dat hij zijn hoofd net weg draaide. Ook het slaan met een breekijzer had verkeerd kunnen aflopen”, vertelt zoon Oscar over de overval op zijn ouders in De Goorn. De destijds 72-jarige Sjaak Groot uit Berkhout had dat geluk niet.
Voor het Openbaar Ministerie is het duidelijk: “Wie dit soort overvallen pleegt, is geen beginner in de criminaliteit. En degenen die na de dood op Sjaak Groot nog steeds op pad gaan en meer overvallen met wapens plegen, zijn roekeloos. Het ging om geld, geld en nog eens geld. Met hun aanhouding is een veiligheidsprobleem opgelost.”
Naast dat Monte V. werkte voor Sjaak Groot zijn er volgens het OM meer links. Zo zou Mark V. hebben geweten dat er zeker 60.000 euro te halen viel in het Gelderse Dreumel, bij bekenden van zijn vader. Mark V. had een caravan gestald bij de slachtoffers in De Noord en hij zou als autodealer alle voertuigen hebben geregeld rondom de overvallen. De tip voor een mogelijk ‘lucratieve’ overval in De Goorn kwam van Martijn G., aldus de officier van justitie. Dat was voor de slachtoffers een verrassing. “Wij kennen hem niet en weten niet hoe hij erbij kwam dat er iets te halen viel. Mijn vader is al jaren gepensioneerd en had amper geld in huis”, aldus Oscar, de zoon van de slachtoffers.
Van de zes die moesten voorkomen waren er vrijdag vier aanwezig in de zaal. Mark V. hield de kaken stijf op elkaar. Maar anderen spraken honderduit. Vooral Glenn V. – volgens het OM heeft hij de bijnaam ‘TBS’ – die volgens het OM degene zou zijn die Groot heeft doodgeschoten. Deniz R. las een uitgebreide verklaring voor. Volgens hem rammelt het bewijs aan alle kanten. “Het is bullshit. Ik zit 438 dagen vast voor iets wat ik niet heb gedaan. Ik word er moe en depressief van en wil graag naar huis.”
Ook medeverdachte Ruviëni M. had wat op papier staan. “Al zeventien maanden staat mijn leven stil. Ik heb die overvallen niet gepleegd.” ‘De Belg’ zou betrokken geweest zijn bij allereerste overval, op een tankstation in Nieuwe Niedorp, maar hij zei ook wat over de overval in De Goorn. Hij zou banden hebben met hoofdverdachte Mark V. Zijn zaak wordt in juli apart en achter gesloten deuren behandeld. ‘De Belg’ was tijdens de overvallen minderjarig.
Behalve de vraag of de verdachten langer in voorarrest moeten en kunnen blijven, moet de rechtbank ook besluiten nemen over een enorme reeks aan onderzoekswensen. Vooral het horen van getuigen door de advocaten van de verdachten. Daarnaast verzocht de advocaat van Dut M. om een reconstructie van de overval op Sjaak Groot. Die zou moeten uitwijzen dat M. voortijdig wegging, omdat hij vond dat er te veel herrie werd gemaakt. Het OM voelt daar weinig voor. Volgens de officier van justitie moet de verdachte eerst maar eens meer gaan verklaren. Hij weigert namen te geven van de andere aanwezigen bij de overval.
Grote vraag is of het nu blijft bij deze groep verdachten. Tijdens de zitting kwam het OM met weer een nieuwe naam. “Tot nu toe is hij niet aangemerkt als verdacht, maar meer kunnen we er nu niet over zeggen.”
De rechtbank neemt over alle verzoeken en het voorarrest van de verdachten op 9 mei een besluit. De verwachting is dat inhoudelijke behandeling van het megadossier pas in maart 2024 gebeurt.