De Alkmaarse wijk Nieuw-Overdie is al flink opgeknapt de afgelopen paar jaar. Binnenkort start Woonwaard met een nieuw project: de renovatie van de 240 woningen tussen de Koelmalaan en de Thomas à Kempislaan. “We gaan in de wijk woningen opknappen, goed isoleren en ventileren en ze worden aangesloten op het warmtenet van HVC. Daarnaast verbeteren we ook de uitstraling van de wijk.”
“Na 60 jaar is het tijd om deze woningen aan te pakken”, laat Woonwaard via de eigen site weten. “Er moet het nodige gebeuren. We gaan de woningen energiezuinig maken, onderhoud oppakken en de uitstraling van de wijk verbeteren. Er komt onder meer mooie kunst aan de kopgevels, nieuwe portieken, opgeknapt interieur van de trappenhuizen en glazen balkonhekken en gevelplaten.” (tekst loopt door onder de foto)
“Goed”, reageert bewoner Sabeir op de renovatieplannen, terwijl hij net van huis gaat. Dat hij daarvoor even ergens moet logeren vindt hij niet erg. “Ook het toiletblok wordt nieuw, en we krijgen nieuwe verwarming. Ja ik moet even het huis uit, een week. Ik ga logeren bij een vriend.”
Veel woningen en straten in Nieuw-Overdie zijn opgeknapt en er wordt al hard gewerkt in de buurt die volgende maand aan de beurt is. De straten worden opnieuw ingericht en meteen wordt de riolering vervangen. Ook wordt het warmtenet uitgebreid. De Reinaertlaan ligt op dit moment helemaal open. (tekst gaat door onder de foto)
De bewoners zijn al vanaf 2021 betrokken bij de renovatieplannen. Hun wensen zijn in kaart gebracht, er is nauw overleg met een projectcommissie en in 2023 was er een ‘ontwerpfestival’ voor de bewoners, waar zij hun ideeën en voorkeuren op het ontwerp konden inbrengen. In de definitieve plannen zijn het advies van de projectcommissie en de voorkeuren van bewoners meegenomen.
Afgelopen week trapten bewoners, Woonwaard en partners Logchies, en HVC af met een gezamenlijke opruimdag. Een dag om met elkaar spullen weg te doen die toch nooit meer worden gebruikt, met een snack en een kop koffie. Daarmee werd meteen wat werkruimte gecreëerd voor de werklui die straks over de vloer zullen komen. De spullen gaan deels naar de kringloop en deels naar de afvalverwerking.
De renovatie van de buurt duurt bij elkaar zo’n 2,5 jaar. (beeld: Hooyschuur Architecten)