Organisatie krijgt geen subsidie voor uitbreiding Joost Zwagerman Lezing: “Zeker jammer” 🗓

De organisatie van de Joost Zwagerman Lezing krijgt geen geld om de activiteiten rond de geboortedag van de Alkmaarse schrijver uit te breiden. Als het aan de organisatie ligt waren er workshops geweest voor beginnende schrijvers, maar dat gaat dus niet door. “Dat is zeker jammer. We dachten dat het heel goed zou zijn voor de ontwikkeling van jonge schrijvers”, vertelt Eva Groentjes van Stedelijk Museum Alkmaar.

Kunstliefhebber, televisiepersoonlijkheid, geboren Alkmaarder, maar bovenal schrijver. Joost Zwagerman was veel, soms te veel. Hij overleed in 2015. Deze maand had hij zestig jaar geworden. Reden genoeg voor de organisatie om de activiteiten uit te breiden, maar dat gaat dus niet door. “We hebben geen subsidie kunnen krijgen. Heel jammer”, zegt Groentjes tegen Streekstad Centraal. “Met subsidieaanvragen heb je altijd heel veel aanbieders en heel weinig geld. De kans is meestal zo’n twintig procent.”

Een succesvolle schrijver, dat is hoe we Joost Zwagerman in een aantal woorden kunnen omschrijven. Hij bereikt nog dagelijks een groot leespubliek met boeken als Gimmick! en Vals Licht. Zwagerman is te vinden in menig Nederlandse boekenkast, maar ook Duitsers, Fransen en Japanners kennen zijn naam. “Het bijzondere aan hem was dat hij veel kunst wist én een groot schrijver was. Hij sloeg de brug en vertelde over kunst op een manier die veel mensen aansprak.” Om zijn leven en gedachtegoed te vieren wordt jaarlijks op 18 november de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Dit jaar door kunsthistoricus en schrijver Sacha Bronwasser. “Ze heeft twintig jaar geschreven over kunst. en daarnaast weet Sacha ook ontzettend veel over film en is ze romanschrijver. Daarin zie je weer dat dubbeltalent wat Joost ook had.” Bronwasser gaat tijdens de Joost Zwagerman Lezing in op de menselijke noodzaak en het plezier om taal te vinden voor kunst. Kunst uit de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar is het handvat om die taal te onderzoeken. Haar bevindingen worden in een nieuw kort verhaal gegoten en op de avond gepresenteerd.

Hoewel de activiteiten volgens Groentjes niet per se een herdenkingsmoment aan Joost Zwagerman vormen, zal ook stilgestaan worden bij zijn geboortedag. Niemand minder dan zangeres Ellen ten Damme haalt herinneringen op aan de overleden schrijver. “Ze maakt muziek en vertelt over Joost. Een herdenking in de vorm van een speech.” (Tekst gaat verder onder de foto)

Ellen ten Damme was jarenlang bevriend met schrijver Joost Zwagerman. (Beeld: aangeleverd)

Journalist Roos van Rijswijk zal de bijeenkomst leiden. Zij spreekt over de rol van het essay en neemt het publiek mee tijdens het zaalprogramma. Waaronder dus de felbegeerde Joost Zwagerman Essayprijs, een aanmoedigingsprijs voor essayistisch talent.

Hoewel de festiviteiten toch niet worden uitgebreid met workshops, geeft de organisatie niet op. Want zo stelt Groentjes: het gaat hoe dan ook een keer gebeuren. “We blijven trekken. Ook volgend jaar. Het is jammerlijk dat het nu niet gelukt is, maar op een gegeven moment komt het goed.” (Foto: Keke Keukelaar)

Gepland kunst & cultuur