“Meestal zijn dit mannen die psychotisch zijn, ze leven in een droomwereld. Hij kan er niet veel aan doen.” Gepensioneerd klinisch psycholoog Jan Derksen schets een beeld van de poepsmeerder, die al sinds begin dit jaar vakantiehuisjes en appartementen afgaat om ze onder te smeren met ontlasting. Maandag was het weer raak in Bergen aan Zee. “Wat wij aantroffen is het goorste dat ik ooit gezien heb.”
“De wildpoeper heeft in Bergen aan Zee een spoor van shit achtergelaten, na ingebroken te hebben in tien van onze appartementen.” Zo start het bericht dat maandag op de Facebook-pagina ‘Je bent een derper als…’ stond. Ook de argeloze voorbijganger werd met de viezigheid geconfronteerd: zwermen met vliegen zaten op binnenkant van het raam van één van de appartementen.
En het is niet de eerste keer. Begin februari dit jaar schrok Charlene Glas zich al wezenloos: haar zomerhuisje in Egmond aan Zee zat onder de ontlasting. Vervolgens regende het reacties van andere Egmonders met een zomerhuisje, verhuurbedrijven en vakantieparken, die ook “kennis” hadden gemaakt met de ongewenste huurder. (tekst gaat verder onder foto)
“Deze man is waarschijnlijk het contact met de realiteit verloren”, legt professor dokter Jan Derksen uit, benadrukkend dat hij deze man niet heeft onderzocht, ” en dus eigenlijk kan ik niks zeggen.” Maar met zijn jarenlange ervaring als klinisch psycholoog, kent hij het ziektebeeld wel. Derksen was emeritus hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Vrije Universiteit Brussel en had jarenlang een praktijk. “In de regel zijn het dakloze mensen, die dan toch een poging doen om onderdak te krijgen. En als ze daar zijn, zakken ze in hun gedrag onderuit en komt er een stuk vroegkinderlijk gedrag tot uiting.”
Vroegkinderlijk betekent in dit geval tussen de 1,5 en 3 jaar oud, “het moment waarop wij zindelijkheidstraining doen bij kinderen. Kinderen willen niets liever dan kliederen met modder en poep. Laat je zo’n kind z’n gang gaat, dan smeert-ie alles onder.” Terugkomend bij de man, denkt Derksen dat dit thema in zijn persoonlijkheid gefixeerd is geraakt en dat hij daar nooit overheen is gegroeid. “Niks menselijks is ons vreemd. Wij kregen de kans niet om hetzelfde te doen, omdat we opgevoed werden. Deze man is waarschijnlijk niet goed opgevoed. En dan komt dit naar buiten in zijn psychotische wereld.” (tekst gaat verder onder foto)
Vaak willen mensen die dit soort gedrag vertonen geen behandeling. En als ze dat wel willen, kan het soms niet, omdat longstay-klinieken voor langdurige psychiatrische zorg, worden wegbezuinigd. “Als ze medicatie krijgen, gaat het beter, maar dan moeten ze wel worden opgenomen.” Gevaarlijk zijn dit soort mannen in ieder geval vaak niet”, zegt Derksen, “al moet je ze wel onderzoeken om dat zeker te weten, en dat willen ze vaak ook niet.”
Hoe moet het verder met deze man? Hij staat in ieder geval op de radar van de politie, die laat weten dat er zo’n tien van dit soort voorvallen zijn geweest door de gehele provincie. Omdat deze man ook recht heeft op privacy kan de politie verder weinig vertellen. “Er is aangifte tegen hem gedaan en hij moet zich verantwoorden bij de politierechter.”
In februari maakte mediapartner NH Nieuws deze video.