Dinsdag verscheen een opvallend bericht op Facebook van Politie Basisteam Alkmaar. Zoals vaker werd melding gemaakt van een incident. Wat het bijzonder maakte was dat het om een zelfmoordpoging ging en de gebeurtenissen zeer gedetailleerd werden beschreven. In de media wordt doorgaans zeer terughoudend met dergelijke informatie omgegaan om de privacy van betrokkene en familie (zoveel mogelijk) te beschermen. In het geval van (een poging tot) suïcide wordt zelfs vaak helemaal geen aandacht aan besteed. Het bericht is inmiddels aangepast.
Juist bij een incident zoals dat maandag plaatsvond bij de A9 ontbreekt in eerste instantie vaak een persalarm of wordt dat helemaal niet uitgegeven vanwege het gevoelige karakter. Dat er via de eigen kanalen van de politie vervolgens een zeer gedetailleerd verslag naar buiten komt staat daar haaks op. Desgevraagd laat ook een politiewoordvoerder aan Alkmaar Centraal weten “best wel geschrokken te zijn” van de publicatie en in overleg te gaan met de collega’s om dit “een volgende keer anders te doen”. Het bericht werd snel daarna ingekort.
De politie geeft verder aan dat de reden voor de publicatie de mogelijke impact is geweest die het incident had op automobilisten en voorbijgangers die alles vrij goed konden volgen. De A9 is tussen 21:00 en 22:00 uur een kwartier lang afgesloten geweest om de hulpdiensten zonder extra gevaar hun werk te kunnen laten doen.
Op dit moment vindt een landelijke discussie plaats over het voornemen van de minister van Justitie en Veiligheid om het persalarm, dat nu nog wel wordt verspreid, af te schaffen. Dat voornemen stuit op grote bezwaren bij onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ). Dit omdat het dan voor de pers vrijwel onmogelijk wordt om een op eigen waarneming gebaseerd verslag te doen van een incident. Grootste punt van zorg is het steeds meer op afstand zetten van de pers, waardoor de waakhondfunctie ernstig wordt ingeperkt.