Shirt uit, sexy pose, zwoele blik. Klik. En verstuur. Een pikante foto naar je nieuwe liefde sturen, het voelt spannend, onschuldig. En soms is dat het ook. Maar tref je iemand met kwade bedoelingen, dan kan diegene misbruik van je maken. En helaas komt sextortion nog veel te vaak voor.
Daarom stond de politie maandag met het Mobile Media Lab op de Noorderkade in Alkmaar, om aandacht te vragen voor dit fenomeen. De locatie en het moment waren geen toeval: enkele meters naast de stand van de politie staat het beeld ‘Stille Strijd’, dat aandacht vraagt voor zelfdoding onder jongeren.
Want “onschuldige” seksueel getinte foto’s, die eerst zo leuk leken, kunnen ineens op het internet belanden met alle gevolgen van dien. Soms worden deze fotomakers zelfs gechanteerd: meer pikante foto’s sturen, anders gaan deze op de socials. Dit kan zó ver gaan dat suïcide voor sommige jongeren de enige uitweg lijkt. (tekst gaat verder onder foto)
De politie wil jongeren bewust maken van de risico’s van het maken van dit soort foto’s. Sociale kanalen zijn nooit volledig veilig, ook niet als zo’n account alleen voor vrienden is. Word je bedreigd, ga daar dan niet op in, zegt de politie. “Het is geen garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt.” Bewaar wel de berichten die je hebt ontvangen, dan heb je bewijsmateriaal.
Staat je foto toch online? “Blijf er dan niet mee rondlopen en meld het snel aan iemand, zoals je ouders, de politie of bij de website Help Wanted“, schrijft de politie. “Als een foto eenmaal online staat, dan kan verspreiding razendsnel gaan. Hoe sneller je reageert, des te groter de kans is dat je kunt voorkomen dat het verder wordt verspreid.”
Meer informatie over sextortion staat op de website van de politie.