Een week geleden klonken in het centrum van Alkmaar zware explosies: een plofkraak. Als de politie vanaf bureau Mallegatsplein met gillende sirenes naar de Achterstraat wil rijden, blijkt het grote hek gesaboteerd met een kettingslot. “Gewetenloos en zware criminaliteit. Ze durfden grote risico’s te nemen”, zegt politiebond-voorzitter Jan Struijs tegen mediapartner NH Nieuws over de daders, die nog steeds niet zijn gepakt.
Gelukkig zijn politieauto’s uitgerust met zwaar gereedschap en kon het slot worden doorgeknipt. Een paar agenten waren al weg op de fiets. In de Achterstraat troffen ze een ravage.
Hoewel een officieel verband tussen de plofkraak en sabotage van het hek nog niet is bewezen, acht de politie dit wel waarschijnlijk. “Dit is wel uitzonderlijk en sluw”, vindt Jan Struijs. “Criminelen willen natuurlijk zoveel mogelijk ruimte en tijd winnen, maar heel vaak komt het niet voor dat ze van te voren nadenken hoe ze de politie kunnen hinderen.”
Struijs wel van sabotage van politieauto’s. Lek gestoken banden, kraaienpoten op de weg. Of dat daders een incident melden aan de andere kant van de stad. “Zoals een brand met kinderen nog binnen, waar politieagenten dan natuurlijk massaal snel op af gaan”. Een slot op het hek is volgens misschien niet de slimste tactiek. “Het is enorm risicovol. De pakkans is natuurlijk best groot, daarnaast weet je bij een politiebureau niet precies waar de camera’s hangen.”
Boven het hek waar een slot omheen is gedaan, hangt een camera, maar volgens Struijs zit er niet iemand 24 uur per dag op de beelden te letten. “Dit kan ook niet: ook in Noord-Holland en Alkmaar moet de politie het met veel minder mensen doen door een personeelstekort”. Of iemand was bezig met bijvoorbeeld een proces-verbaal. “Dan ben je gewoon even weg. Maar misschien wisten de daders dat wel: zo’n ketting is snel gelegd.”
Struijs denkt dat, mochten de daders worden gearresteerd en een verband tussen het slot en de plofkraak wordt bewezen, zij weleens een hogere straf zouden kunnen krijgen. “Rechters rekenen dit soort dingen altijd erg zwaar aan, juist omdat het getuigt van gewetenloosheid en het risico dat je neemt met onschuldige burgers. Het is sluw, agressief en egoïstisch. Er kunnen slachtoffers vallen. Stel dat iemand moet worden gereanimeerd: elke seconde telt dan. Daarnaast krijgen nu ook veel meer signalen van mensen die in de omgeving van een geldautomaat wonen en zich onveilig voelen.”
Concluderend vindt Struijs dat het gebruik van het kettingslot in een patroon past dat de politie de laatste jaren ziet: “Criminelen worden naast jeugdiger ook inventiever. De meesten zouden hier niet aan beginnen. Naast dat het berekenend is, vind ik het vooral een gradatie van ongekende brutaliteit.”
Een tweede (nood)uitgang is volgens de politie geen optie, omdat het bureau aan het Mallegatsplein omdat het gebouw op een eiland ligt.