Er gloort hoop voor de brandweergroepen die dachten in 2025 de deuren te moeten sluiten of te moeten afslanken. Volgens de Veiligheidsregio is het eerder gepresenteerde plan slechts een ‘denkrichting’ en is zeker nog niet bepaald hoe de brandweer er uit gaat te zien. De herformulering zorgt voor vragende blikken bij de verschillende korpsen. “Ik denk dat ze zijn geschrokken van alle commotie.”
Sluiten, uitbreiden of afslanken. Een maand geleden dropte de Veiligheidsregio een bom in brandweerland, toen het een herinrichtingsplan presenteerde. De blusgroepen van Ursem en Slootdorp moesten op termijn sluiten, twaalf andere groepen – waaronder Stompetoren en Koedijk – zouden enkele handelingen niet meer mogen uitvoeren. “Van de 52 locaties willen wij één derde verzwaren, één derde hetzelfde houden en één derde verlichten”, vertelde regiocommandant Krishna Taneja, tevens directeur van de veiligheidsregio toen aan mediapartner NH Nieuws.
Het gevolg: boze en verbijsterde vrijwillige brandweerlieden. Er werden zorgen geuit over de veiligheid, er werden petities gestart en de brandweer van Berkhout poseerde vorige week nog in alleen een onderbroek en blusjas, omdat ze volgens het nieuwe plan uitgekleed werden. De Veiligheidsregio reageerde middels een persbericht op de ontstane commotie. “Er is onbedoeld een beeld ontstaan van een ver uitgewerkt plan waar nog beperkt invloed op mogelijk is. We betreuren dit en willen benadrukken dat een dergelijk plan niet bestaat, maar alleen een denkrichting.”
De Veiligheidsregio zegt tot het einde van het jaar met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Zo had de brandweer van Ursem vorige week nog een ‘goed gesprek’ met de Veiligheidsregio en burgemeester Monique Bonsen. “We hebben onze argumenten op tafel kunnen leggen”, aldus de postcommandant Larry Krul tegen NH Nieuws. “Dan gaat het over de veiligheid en de snelheid die op het spel staat. Stel dat er tegenover onze kazerne een auto tegen de boom rijdt, dan zouden we volgende het nieuwe plan met de armen over elkaar moeten wachten op collega’s van een andere groep, omdat wij bepaalde handelingen niet mogen verrichten. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Een vervolgafspraak is al ingepland.
Krul van Ursem las het bericht van de Veiligheidsregio met enige verbazing, ondanks dat het voorlopig goed nieuws lijkt voor zijn groep. “Als er nog zoveel onduidelijk is, waarom presenteer je het plan dan? Dit zorgt alleen maar voor onrust.”
“Typisch”, reageert Patrick Nugter van de brandweer Wervershoof. “Want als je het een plan noemt, is het een plan. Zeker als er cijfers en namen van blusgroepen worden genoemd. Op zich zou je dit als een positieve boodschap kunnen opvatten, maar ik hoor liever dat het plan van tafel gaat. Want zoals het naar buiten is gebracht, is het gewoon een slecht idee. En we voelen ons nog steeds geschoffeerd, omdat ze ons als brandweerlieden niet mee hebben laten denken.”
Er worden gesprekken gevoerd. “Ik heb een goed gesprek gehad met Krishna Taneja. Maar er wordt niet gezegd: ‘We gaan terug naar de tekentafel’ en daar had ik wel op gehoopt.”
“Ik denk dat ze geschrokken zijn van alle commotie”, zegt bevelvoerder Matthias Zijp van de brandweer van Berkhout. Hij had maandagavond een gesprek met teamcommandant Kees Jong en plaatsvervangend teamcommandant Maartje Verkerk, van Team West-Friesland. “Zoals zij het vertelden, ziet het er een stuk rooskleuriger uit, dan het plan dat de Veiligheidsregio voorstelde. Er zijn enkele ongelukkige plaatjes in de presentatie van de Veiligheidsregio gekomen, die er niet in thuis hoorden”, zo werd er uitgelegd.
Zijp: “Als er knelpunten bij een groep zijn, wordt er over gepraat. Maar er is geen sprake van ‘die kazerne moet dicht, of die moet afslanken’. Of dit ook echt zo is, zal de toekomst moet uitwijzen, maar daar gaan we wel vanuit. Dus zoals het er nu uitziet, verandert er voor ons niets.”