De veertiende editie van de Alkmaar Pride begint morgen. Voorafgaand aan de bonte grachtenparade op zaterdag 27 mei, worden er een week lang tientallen andere roze activiteiten georganiseerd. Morgen is de opening van de feestweek met aansluitend aandacht voor sport. Want daar is nog wel wat werk te verrichten als het gaat om de acceptatie van LHBTIQ+-ers, volgens Pride-voorzitter Adrie Rotteveel, meldt mediapartner NH nieuws.
‘Pride Unite’ is het thema dit jaar van de Alkmaar Pride. “Ja, dat bekt lekker”, lacht Rotteveel. “Maar het is ook precies wat we willen: samen! We willen de Pride samen doen, met heel Alkmaar samen vieren dat je trots mag zijn op wie je bent. Maar we zijn als stichting ook trots op Alkmaar. Dat een ‘klein’ stadje zo’n groot feest kan en wil vieren. Maar de aandacht voor acceptatie blijft nodig. We zijn verdorie als Nederland een plek gezakt als het gaat om LHBTIQ-rechten. En dat in een land dat zegt trots te zijn op haar acceptatiebeleid.” Volgens Rotteveel gaat het niet goed op dat vlak. “Kijk wat er recent is gebeurd met het verbranden van de regenboogvlag in Delft. Maar ook dichter bij huis: in Heiloo werd de vlag vorige maand meermaals gestolen. Er is nog een hoop werk aan de winkel en daar vragen we komende week ook aandacht voor.”
Morgen is de opening van de roze week met de Pridewalk die om 13.30 uur bij het stadhuis aan de Langestraat begint. “Met muzikale begeleiding van Bateria Unidos lopen we richting het Clarissenbolwerk. Daar vindt de eerste Alkmaar Pride en Sport plaats met workshops en demonstraties, maar ook met foodtrucks en dj’s. We hebben dit jaar nadrukkelijk contact gezocht met sportverenigingen, omdat we helaas zien dat de acceptatie daar nog hard nodig is. Je hoort de spreekkoren in stadions: ‘mietje, homo, flikker’. Maar dat hoor je ook bij de gewone clubs en in de kleedkamers, ondanks dat verenigingen zeggen gay friendly te zijn.”
“Vaak spreken mensen en clubs over ‘tolerantie’ als het om de LHBTIQ+-gemeenschap gaat. Maar dat klinkt in mijn oren als gedogen. Wij willen acceptatie; dat er geen gesprekken over dit onderwerp meer nodig zijn, maar dat het gewoon is. Hoe mooi is de wereld als iedereen zichzelf kan zijn. Met al die paradijsvogels ook die je bij de parade ziet. Iedereen hoort erbij.”
De hele week draaien er ‘roze’ films in het Filmhuis Alkmaar, is er een drag queen-bingo en de onderwatermusical Aqueerius. Op de website van Alkmaar Pride is het hele programma te vinden, maar het klapstuk van de week is toch altijd de grachtenparade. “Dit jaar varen er 25 boten mee. Dat zijn er flink meer dan vorig jaar toen we, waarschijnlijk door de nasleep van corona op veertien bleven steken. Toen startten we ook laat met de voorbereidingen, omdat lang onzeker was of het wel door kon gaan.”
Rotteveel is trots op de gemêleerde samenstelling van de boten. “De gemeente, een dansstudio, zorgcentrum NIKO, voor het eerst ook het Noordwest Ziekenhuis, maar ook een katholieke organisatie onder de noemer ‘Heilig Bootje’ en natuurlijk Kees van de wc’s. Maar we proberen dit jaar ook iets voor elkaar te krijgen met de Wensambulance. Al jaren vaart er een vriendengroep uit Nijmegen mee. Eén van die jongens is ernstig ziek en wil nog een keer de Alkmaarse Pride meemaken. We werken daar graag aan mee en het zou heel gaaf zijn als het lukt.”