Plastic in het water: het oogt vies, het is slecht voor de natuur en het schaadt de gezondheid. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) wil de hoeveelheid plastic in wateren dan ook terugdringen, zowel door te voorkomen dat het erin belandt, als door effectieve opruimmethoden. Eén van de projecten is een vlot met twee vangarmen en een scheprad. Mogelijk is deze zwerfvuilopruimer in de toekomst ook te zien in sloten in de buurt.
Elk jaar komt er 12,5 miljoen ton plastic in de oceaan en veel van dat plastic komt uit binnenwateren. Dat kan en moet minder, vinden het waterschap en 15 partners in Nederland en omliggende landen. “Het samenwerkingsverband waar we deel van uitmaken onderzoekt hoe de vervuiling in de Noordzee tot stand komt en hoe die is te verminderen of te voorkomen. Ook gaan deze landen beter met elkaar samenwerken aan de hand van een internationale aanpak.”
Het waterschap doet onderzoek naar de verspreiding van plastic via het watersysteem en naar welke monitoringssystemen en afvangsystemen kunnen worden ingezet om het plastic te verwijderen. Daarbij kijken de onderzoekers naar vervuilingsbronnen, de afgelegde route en de bestemming, legt het waterschap uit. (tekst gaat door onder de foto)
Bij gemaal De Helsdeur bij Den Helder hebben HHNK, adviesbureau Noria, het Instituut Voor Natuureducatie en Stichting de Noordzee een proeftuin ingericht. In het water ligt een vlot met aan de voorzijde twee armen in het water. In het midden zit een rad met roosters dat het verzamelde zwerfvuil uit het water kan vissen. Het afval valt in een trechter die uitmondt in een verzamelbak.
Het onderzoeksproject heet Treasure, duurt drie jaar en ontvangt EU-subsidie. Het waterschap doet overigens al langer aan vermindering van plastic in het water, onder andere middels de ‘Stop Plastic’ prijsvraag in 2016 en een proef met bellenschermen in de zuiveringsinstallatie bij Wervershoof.
En dat allemaal niet alleen omdat het waterschap zelf minder plastic in wateren wil, maar ook omdat het móét. De verwachting is dat Europese normen voor waterkwaliteit zullen worden aangescherpt. (foto’s: HHNK)