Het protest van 32 statushouders tegen hun gedwongen verhuizing van Alkmaar terug naar Castricum levert uiteenlopende reacties op. Van steunbetuigingen tot de mening dat ze blij moeten zijn dat ze onderdak krijgen.
Sinds mei 2022 helpt Alkmaar Castricum met de opvang van statushouders. Castricum beschikte tot 1 januari 2024 over ruim 100 plekken in het Regionaal Wooncentrum aan de Picassolaan in Alkmaar. Maar het complex wordt in april gesloopt. In Castricum worden 96 flexwoningen gebouwd en is daarvan een derde gereserveerd voor statushouders. Maar die woningen zijn voorlopig nog niet klaar. Gemeente Alkmaar biedt daarom nog wat respijt, maar de deadline van 1 april blijft.
Castricum brengt de ‘eigen’ statushouders daarom tijdelijk onder in een jeugdzorginstelling, een showroom en een school. Maar 32 van hen weigeren deze opties. Het gaat veelal om kleine en eenvoudige kamers met gedeelde voorzieningen. Maar vooral willen de statushouders zekerheid en duidelijkheid. Ze zijn het telkens verhuizen zat.
Vluchtelingenwerk Nederland kent hun de situatie en maakt zich zorgen. “Deze mensen zijn de afgelopen jaren al op meerdere tijdelijke locaties ondergebracht, en kregen telkens beloftes die niet zijn nagekomen”, zei het tegenover NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. “Deze huidige groep heeft dringend behoefte aan rust en duidelijkheid.”
Noor Ney geeft taalles aan de groep gedupeerden en staat ze bij. “De uitzichtloze situatie heeft volgens haar ook een schadelijk effect op hun gezondheid, wat de integratie nog meer bemoeilijkt. Door hen zo te behandelen, ontstaan er uiteindelijk allerlei mentale en fysieke problemen. Het is dan zo lastig iets op te bouwen. We zetten hen buitenspel, terwijl we overal kampen met personeelstekorten.”
Een van de weigeraars wijst ook naar het landelijke beleid. Iedere gemeente krijgt een aantal statushouders toegewezen, en daar zitten ze dan aan vast. Maar andersom geldt dat ook. “Door de bureaucratie mag ik nergens anders heen.”
Evengoed snapt Noor Ney de verontwaardiging over de weigeringen wel. “Ik begrijp het grote sentiment als je het verhaal niet kent. Maar het gaat hier niet om een stelletje ‘ondankbare asielzoekers’, maar om een niet-functionerende gemeente die er een potje van maakt”, stelt ze. “Het zou de gemeente sieren als ze hun fouten toegeven en hun verantwoordelijkheid nemen.”
Haaks daarop staat de mening van bijvoorbeeld Forza!-raadslid Ralph Castricum. Hij vindt dat de statushouders blij mogen zijn dat ze huisvesting krijgen. “Een hoop mensen vinden dit ondankbaar gedrag. Is de opvang niet naar wens, dan maar niet.”