Provincie reserveert 3,7 miljoen voor drie verkeersprojecten in regio Alkmaar

Een rustige straat in een woonwijk met een fietser op een fiets aan de linkerkant en twee fietsers aan de rechterkant. Beide kanten van de straat zijn omgeven door bomen en bakstenen huizen met rode daken. Auto's staan geparkeerd langs de weg.

De provincie heeft 52 miljoen euro gereserveerd voor gemeenten met plannen voor veiligere wegen en de aanleg van doorfietsroutes. Een deel is inmiddels toegekend, waaronder 3,7 miljoen voor twee projecten in Dijk en Waard en het project Doorfietsroute Westerweg van Alkmaar en Heiloo.

“De meeste verkeersslachtoffers vallen op lokale wegen in gemeenten”, motiveert gedeputeerde Jeroen Olthof de financiële steun. “Steeds vaker zijn fietsers het slachtoffer. Op basis van data kunnen we zien waar het risico op ongevallen het grootst is. Met deze nieuwe subsidieregeling pakken we samen met gemeenten juist die locaties aan waar de meeste verkeersveiligheidswinst te halen is en waar we snel aan de slag kunnen. Ook bouwen we verder aan het regionale netwerk van comfortabele en veilige doorfietsroutes.”

De toekenning van subsidies gaat anders dan voorheen. Voorheen werd deze op volgorde van aanvraag verleend, nu is samen met gemeenten een lijst van 75 plannen opgesteld die grootste verbeteringen opleveren. Voorwaarde is dat de projecten uiterlijk in 2027 worden uitgevoerd.

Voor dit jaar is 20,9 miljoen euro toegekend aan elf projecten. Daarvan gaat 3,7 miljoen naar regio Alkmaar. Gemeenten Alkmaar en Heiloo willen van de Westerweg een doorfietsroute maken. Alkmaar gaat dit jaar aan de slag en ontvangt daarvoor 1,4 miljoen, Heiloo volgt komend jaar.

Gemeente Dijk en Waard krijgt ruim 1,5 miljoen voor herinrichting van de Basiusstraat en de Korte Dreef / Dreef naar 30 km/u woonstraten met klinkers. De Basiusstraat wordt versmald van 7,0 naar 5,5 meter en de (Korte) Dreef van 7,0 naar 4,8 meter breed. Parkeerplaatsen worden verhoogd naar trottoirniveau zodat de straten nog iets smaller lijken. Ook worden deze samen met opritten zo groen mogelijk gemaakt. Verder worden bomen en ander groen geplant.

Ook de Loopakker in Zuid-Scharwoude gaat op de schop. Hier is 600.000 euro voor toegekend.