https://www.facebook.com/AlkmaarNH
(link naar hoofdartikel)
Afgelopen jaar is de duinmaskerbij gespot op vijf plekken tussen Bergen aan Zee en Egmond aan Zee. Dat is de helft van alle vindplaatsen in de provincie. De telling werd uitgevoerd voor een programma om een aantal diersoorten beter te beschermen. Maskerbijen heten zo omdat de mannetjes een geel maskertje op lijken te hebben. De duinmaskerbij is één van vijf bijensoorten op de doelsoortenlijst in het programma. De provincie wil ze vooral beschermen door hun leefgebieden meer rust te laten.
De huidige vindplaatsen zouden moeten worden ontzien bij de uitvoer van grootschalige maatregelen. Tegelijkertijd is het goed om enige dynamiek in de vorm van stuivend zand op deze plaatsen toe te staan of te stimuleren, bijvoorbeeld door het bevorderen van recreatie door wandelaars. Stuivend zand zorgt niet alleen voor kale plekken die goed opwarmen in de zon, maar ook voor aanvoer van nutriënten, wat de bloemrijkdom kan stimuleren.
Het is zo’n beestje dat bijenkenners wel van naam kennen, maar dat bijna niemand in het echt gezien heeft.
De bij is zeldzaam en staat op de Rode Lijst van bedreigde bijensoorten. Om de bij 🐝 beter te beschermen, liet provincie Noord-Holland hun leefgebied onderzoeken.
In 2023 is de #Duinmaskerbij gevonden in het Noord-Hollands Duinreservaat op circa 5 plekken tussen #Bergen en #Egmond aan Zee en op één plek ter hoogte van #Heemskerk.
In Nationaal Park Zuid-Kennemerland werd de soort gevonden op één plek ten zuiden van #IJmuiden en vier plekken tussen #Bloemendaal aan Zee en #Zandvoort.
———————–
Het is zo’n beestje dat bijenkenners wel van naam kennen, maar dat bijna niemand in het echt gezien heeft: de duinmaskerbij. Een zeldzaam bijtje, waarvan 80 procent van de Nederlandse vindplaatsen in Noord-Holland ligt. Om de bij beter te beschermen, liet provincie Noord-Holland hun leefgebied onderzoeken.
Verscholen achter een maskertje
Maskerbijen zijn kleine, grotendeels zwarte, vrijwel kale bijtjes. De mannetjes van de meeste soorten verschuilen zich achter een geel ‘maskertje’ op het gezicht. Zo ook het mannetje van de duinmaskerbij. Ook in figuurlijk opzicht verschool de duinmaskerbij zich lange tijd. De soort werd slechts zo nu en dan gevonden en over de precieze leefgewoonten was weinig bekend. Zo was er bijvoorbeeld niets bekend over de nestelplekken van deze bij. Wel was duidelijk dat het een zeldzaamheid is en dat hij op de Rode Lijst van bedreigde bijensoorten staat.
Aanleiding genoeg voor de provincie Noord-Holland om eens te laten uitzoeken waar in de Noord-Hollandse duinen de duinmaskerbij voorkomt en welke eisen de soort aan zijn omgeving stelt. Het is 1 van de 5 bijensoorten op de doelsoortenlijst van een programma voor actieve soortenbescherming in de provincie. Voor de overige 4 bijensoorten vond in 2022 een project plaats op Texel.
Artikel Nature Today
Het hele artikel en het rapport zijn te vinden op de website Nature Today.