RADIO bezwaarmakers Vroonermeer

De aankondiging dat er woontorens en een woonwagenlocatie naar de VroonerMEER komen wordt daar niet met gejuich ontvangen. Inmiddels zijn er 21 bezwaren tegen de plannen ingediend. Grootste pijnpunten zijn de verwachtte grotere verkeersdruk, de omvang van de woontorens en toch ook de woonwagens.  de bezwaarmakers voelen zich onvoldoende betrokken bij de plannen. De gemeente Dijk en Waard

r liggen 21 bezwaren tegen woontoren- en woonwagenplannen in de zogenoemde Vroonermeer Driehoek. „We willen niet naar een grote donkere muur kijken”, zegt bezwaarmaker Dennis Kodde.
Een grote donkere muur van woontorens tot zeven hoog met in het hart daarvan ook nog een woonwagenpark met twaalf woonwagens. En dan nog verkeer dat de spuigaten uit loopt, want bij al die woningen horen ook parkeerplaatsen. „Het is nu al een chaos”, zegt Dennis Kodde, één van de bezwaarmakers.

Hij ziet met deze plannen een doemscenario zich ontvouwen: de infrastructuur in de Vroonermeer zal er gebukt onder gaan, voorspelt Kodde. Het nu nog zo groene en weidse plaatje sneuvelt.

Samen met Kodde komen de omwonenden in verzet met zogenoemde zienswijzen –bezwaren. De Vroonermeerder werkt bij Heddes als planontwikkelaar, hij weet hoe de hazen lopen bij bouwplannen. Kodde spreekt namens de verzetters.

De gemeente past de regels aan voor het gebied Vroonermeer Driehoek. Dat is vooral gericht op twaalf woonwagenstandplaatsen. De Alkmaarse woonwagenbewoners wachten al decennia op een nieuwe plek. Dat lijkt nu eindelijk geregeld te worden.

Dat aanpassen van de regels gaat met een ontwerp-bestemmingsplan. In dat plan wordt ook voorgesorteerd op nieuwbouwflats, het gaat om zo’n tachtig flats en twaalf woonwagens. BPD en Woonwaard zouden hier interesse in hebben.

Vooral de hoogbouw verstoort het perfecte plaatje dat omwonenden daar graag zien. „Het is het hart van de wijk, de entree. Die hoge bebouwing: dat past niet. Waarom moet dat? De woonbehoefte is hier de afgelopen jaren niet veranderd, zulke woonblokken zijn niet nodig.”

Lees ook: De langverwachte woonwagenlocaties in Alkmaar zijn bekend: Bestevaerstraat, Picassolaan/Mondriaanlaan én aan de Vroonermeerdriehoek

Hangijzer
En dan de woonwagens. Een heet hangijzer in de gemeente. Al járen is er over gesteggeld. Daar zijn protestacties aan vooraf gegaan. Afgelopen jaar zijn onder meer inwoners van Oudorp en Schermerhorn in verzet gekomen, toen de gemeente die plaatsen verkende voor woonwagens.

Nu zijn de Vroonermeerders niet blij. Kodde: „Alkmaar en de stedenbouwkundige lijkt onvoldoende nagedacht te hebben over de impact van woonwagens in het entreegebied. Het is het hart van de wijk, dat moet inboeten op de kwaliteit en woongenot in deze hoogwaardige woonwijk.”

Hij benadrukt dat het om de combinatie van woonwagens en hoogbouw gaat. „Dat ook de woonwagenbewoners straks ingesloten zitten.”

Het gaat om het plaatje. „Om het zicht op de natuur, flora en fauna. De omgeving is nu vrij in alle windstreken. Het is gericht op een open en landelijk karakter.”

En om het proces. De Vroonermeerders voelen zich onvoldoende betrokken, zegt Kodde. „Het voelt alsof de plannen door de strot worden geduwd, zoals in Oudorp het geval was. Het woonwagenplan ziet er op zich best netjes uit, maar doe het even fatsoenlijk. Betrek iedereen.”

Hij vindt dat ook de mening van de inwoners uit Vroonermeer Zuid en Sint Pancras gehoord moet worden.

Verkeer
De woonwagens en woontorens komen met nieuwe inwoners die willen parkeren. „Naar eigen berekeningen komen er zo’n 106 parkeerplaatsen bij”, verwacht Kodde.

Hij wijst op de drukte die er al is met de bestaande school en straks met het nieuwe Kindcentrum Vroonermeer. „Het is een onveilige situatie.”

Al met al hoopt Kodde dat de gemeente het plan opnieuw onder de loep legt. Hij zou graag deel willen nemen aan het gesprek. „Dat het plan uiteindelijk vriendelijker wordt. Dat de bouw slanker wordt: niet van die grote blokken, maar iets met doorkijk. Zeven hoog lijkt me ook niet nodig.”

Woonwagencommissie
Niels van der Pol van bewonerscommissie Woonwagens, de vertegenwoordigers van een grote Alkmaarse reizigers, snapt dat er verzet is.

Hij denkt dat er nog een oud beeld heerst van hoe een woonwagen eruit ziet: „Het zijn inmiddels mooie dingen. Hypermodern, ja. Met steen aan de buitenkant. Daar zijn gewoon regels voor.”

Hij vindt niet dat het plan door de strot geduwd wordt. Dat de Vroonermeer Driehoek dé locatie voor woonwagens moet worden, is al heel lang bekend, benadrukt hij. Dat de Alkmaarse woonwagenbewoners een plek zoeken, is nóg langer bekend. „Dat mag geen verrassing zijn.”

Hij snapt wel dat er wat bezwaar tegen de woontorens is. Maar volgens hem zijn die plannen nog met potlood getekend. „Daar staat nog niets van vast.”

En ook naar het verkeer wordt door de gemeente gekeken, is zijn veronderstelling.

Van der Pol is overigens zelf terughoudend met kritische noten. Na zo veel jaren strijden voor een plekje, heeft hij er belang bij dat dit plan niet getorpedeerd wordt. „Vooralsnog maak ik me nog geen zorgen over vertragingen.”

Gemeenten
De gemeente Alkmaar wil op dit moment niet op de zorgen in gaan. „Op de zienswijzen kan niet inhoudelijk ingegaan worden, dat zal in het vervolgproces van de besluitvorming plaatsvinden.”

De gemeente Dijk en Waard maakte recent ook bezwaar tegen de plannen. Die gemeente is niet blij dat ze bestuurlijk niet betrokken is, terwijl de Driehoek grenst aan gemeentegrond van Dijk en Waard.

Alkmaar reageerde daar al eerder op: die zegt dat er wel overlegd is.