RADIO: Bollenteelt door regenval onder druk

Kletsnat najaar zorgt voor uitpuilende bollenschuren in de Noordkop

 

 

De aanhoudende regen zet de bollenteelt in de regio onder druk. Normaal gaan de bollen in oktober en november de grond in, maar het is op dit moment wel erg nat. Dan kunnen ze niet goed wortelen en krijgen ze te weinig zuurstof. Bollenboeren houden de bollen voorlopig dus nog even droog in de schuur. Voor de komende week wordt ook nog veel regen verwacht.

“Het is een zeiknat jaar, zoals we dat zeggen. En we lopen flink achter in de planning”, zegt bollenboer Maarten Vijn aan de Wierweg bij Slootdorp. In zijn schuur staan de kisten vol bollen klaar om geplant te worden. “Dit zijn tulpenbollen, die mogen de grond in, het liefst zo snel mogelijk. Dan kan de kachel hier weer uit.”

De situatie is uitzonderlijk te noemen. De vele regen maakt de velden onbegaanbaar, voor de bollen is het geen goede start om nu de grond in te gaan. “Je wil dat de bollen onder goede omstandigheden de grond in gaan. Dan kunnen ze goed wortelen, genoeg zuurstof houden en in het voorjaar mooi opkomen.”

De problemen spelen niet alleen in de Wieringermeer. Ook op de zandgronden rond Breezand en Anna Paulowna, waar het water wat beter weg kan lopen, is de regen een spelbreker. “Ik kan me niet herinneren dat het zolang achter elkaar heeft geregend”, zegt Matthé van Lierop, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur in het Noordelijk Zandgebied: “Het regent al sinds de herfstvakantie. Dit is uniek.”

Hij ziet dat er ook in zijn omgeving nog maar weinig bollen de grond in gaan. “Dat is maar mondjesmaat. Er worden al wel wat lelies geoogst. Die bollen moeten dan ook nog de schuur in terwijl die nog vol staan met andere bollen. Als het zo doorgaat, komt er krapte in de bollenkisten want die raken dan ook op.”

Maarten Vijn is bij zijn velden in de Wieringermeer ondertussen druk bezig met het jaarlijks onderhoud van het drainagesysteem. “Ik ben de oude stenen potjes die uit de berm komen aan het vervangen door kunststof”, legt hij uit terwijl het water uit de buizen in de sloot loopt. “Het is lastig te zeggen wat dit voor de oogst gaat betekenen. Als het nog heel lang duurt kan het gevolgen hebben voor de opbrengst.”

Grote zorgen maakt hij zich nog niet. “Als straks in het voorjaar de bollen weer opkomen en de prijzen zijn zo dat we wat kunnen verdienen, dan zijn we alles weer vergeten”, zegt hij met een lach. “En gelukkig is mijn vrouw net een schoonheidssalon begonnen aan huis.”