Voor de kust van Castricum is vrijdagochtend een bultrug gespot. Bultruggen kwamen nooit voor in de Noordzee, maar de laatste jaren wordt er wel vaker eentje gezien. Er wordt vermoed dat het telkens om dezelfde gaat. De bultrug zwom zo’n anderhalve kilometer van het strand in noordelijke richting en liet meerdere keren een spuit water zien.
Sinds het begin eeuw worden ze soms wel eens in de Noordzee gezien, maar het blijft nog altijd bijzonder.
Alweer een bultrug gespot: ’De meest vriendelijke walvis op aarde’ duikt steeds vaker voor onze kust op
Bultrug kijken. Het kan waarschijnlijk steeds vaker, want deze ’meest vriendelijke walvis op aarde’, die vrijdagochtend voor de kust van Castricum opdook, duikt steeds voor onze kust op.
„Hoe hij hier gekomen is? Heel letterlijk zwemmend natuurlijk”, zegt woordvoerster Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn met een lach. „Het is een migrerende walvis, ze komen wereldwijd voor. Behalve in de Noordzee. Tot begin deze eeuw dan.”
Want sinds deze eeuw komt de walvis, die wel zestien meter lang kan worden, ook af en toe richting de Noordzeekust. „En de laatste jaren steeds vaker”, aldus Van den Berg. „Zo vaak dat we denken dat het misschien geen bezoeker meer is, maar een vaste gast.”
De kans dat je al wandelend over het strand de bultrug spot, is best groot. Dankzij zijn forse afmetingen natuurlijk, maar ook omdat het een ’super avontuurlijk’ dier is, vertelt Van den Berg. „Hij komt graag in ondiep water en kan daar soms prachtige sprongen maken.”
Gevaarlijk is hij zeker niet. „Hoewel je natuurlijk niet te dicht in de buurt moet zijn als hij zo’n sprong maakt. Je moet sowieso niet in de buurt van zo’n dier komen. Maar hij is absoluut niet gevaarlijk, het is de meest vriendelijke walvis op aarde. Hij is helemaal niet agressief naar mensen of boten en er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een bultrug probeert andere walvissoorten te beschermen. Door bijvoorbeeld tussen hen en een roofdier te gaan zwemmen.”
Het is dus zeer waarschijnlijk dat hier geen sprake is van een dier in nood, maar dat dit exemplaar gewoon een rondje Noordzeekust aan het zwemmen is. „We rukken dan ook niet meteen uit of zo. Dat zou ook zoeken naar een speld in een hooiberg zijn”, zegt Van den Berg. „Hij is in Castricum gezien, zwemmend in noordelijke richting. Als wij nu naar Castricum zouden gaan, is die bultrug misschien al in Den Helder. Of hij heeft besloten om te keren en zwemt hij al bij Den Haag.”
Wat SOS Dolfijn wel doet, is de waarneming van de bultrug delen. „Dan gaan er altijd mensen langs de kust kijken en foto’s maken. Op rond van zulk beeld kunnen wij al heel veel info verzamelen. En als er aanleiding toe is, kunnen we eventueel ter plaatse gaan kijken, maar dat verwachten we in dit geval niet.”
De melding werd gedaan door Hans Schekkerman en Rob van Bemmelen op waarneming.nl. Ze maken melding van ’eerst drie metershoge bushy blows’ (spuiten uit zijn spuitgat), daarna was ’de rug mooi zichtbaar met de karakteristieke vinknobbel’. Hij zwom op zo’n 1,5 kilometer uit de kust en kwam dichterbij toen vanuit zee een volgeladen zandzuiger naderde en zwom weer westwaarts toen het schip gepasseerd was.