RADIO Castricum statushouders huisvesting

Castricum worstelt met huisvesting voor statushouders. De gemeente heeft de doelstelling voor 2023 NIET gehaald. Dit jaar moeten er nog 38 statushouders MEER worden opgevangen. En 46 alleenstaande statushouders en 14 gezinnen die tijdelijk in Alkmaar wonen, komen ook naar Castricum. De bedoeling was om ze onder te brengen in flexwoningen, maar die zijn niet op tijd klaar. Als Castricum niet op korte termijn een oplossing vindt, kan de provincie ingrijpen en de statushouders op kosten van Castricum elders onderbrengen.

had in de tweede helft van 2023 36 statushouders moeten huisvesten, maar dat is – op drie na – niet gelukt. Dit jaar komen daar nog 38 extra statushouders bij. Groot probleem: de gemeente heeft niet voldoende locaties beschikbaar.
Castricum zit met de handen in het haar als het gaat om de huisvesting van statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning. De gemeente lukte het al niet om aan de taakstelling van het Rijk voor de tweede helft van 2023 te voldoen en moet daarom in de eerste zes maanden van dit jaar voor totaal 68 statushouders een huis vinden.

Daar komt nog een probleem bij: de 46 alleenstaande statushouders en 14 gezinnen die nu in het Regionaal Wooncentrum in Alkmaar wonen, moeten voor 1 april elders een woonruimte krijgen. Het centrum gaat dicht.

Flexwoningen
Het plan was deze vergunninghouders onder te brengen in 96 flexwoningen op de ongebruikte tennisbanen van sportpark Berg en Bal. Maar de huizen – die nog gebouwd moeten worden – zijn niet op tijd klaar, werd vorige week bekend. Dus moet Castricum voor hen én ook voor de andere 68 nog te huisvesten statushouders, een andere plek vinden.

De gemeenteraad vergadert er donderdagavond over in een besloten raadsvergadering in het gemeentehuis. Waarom de vergadering besloten is, daar kon Castricum geen antwoord op geven.

Tijd dringt
Wel is duidelijk dat de gemeente snel een oplossing moet vinden, want over ruim zes weken is het al 1 april. De andere 68 statushouders moeten voor 1 juli een woning krijgen, aangezien gemeentes elk half jaar een nieuwe taakstelling van de Rijksoverheid krijgt voor het huisvesten van statushouders.

Lukt dit niet, dan kan de provincie – die toezicht moet houden op de huisvesting van vergunningshouders – ingrijpen. De provincie kan dan besluiten de statushouders elders te huisvesten, op kosten van de gemeente, laat het ministerie van binnenlandse zaken (BZK) weten. Meestal is dat overigens niet nodig, vaak blijkt bestuurlijk overleg of dreiging met juridische interventie voldoende om gemeenten in actie te laten komen, stelt het ministerie.

Lees ook: Castricum brengt statushouders onder in voormalige Montessorischool

Tijdelijke oplossing
Voor een deel van de statushouders uit Alkmaar heeft Castricum overigens wel een tijdelijke oplossing bedacht. Zij kunnen terecht in de voormalige Montessorischool in Castricum. Dit pand staat leeg in afwachting voor toekomstige woningbouw.

Daar passen echter niet alle statushouders in, want er komen maximaal 21 kamers. Dus moet Castricum op zoek naar meer alternatieve locaties. Die zijn nog niet gevonden, liet de gemeente eerder al aan deze krant weten.

Voorrang
Wat de situatie in Castricum voor statushouders bemoeilijkt, is dat ze geen voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Of het college wel locaties op het oog heeft en dat donderdag in de besloten raadsvergadering bespreekt, daar wilde Castricum woensdag niet op in gaan.

Castricum heeft naast de huisvesting van statushouders, ook moeite met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Uit eerdere cijfers bleek dat Castricum als enige BUCH-gemeente niet voldoet aan het doel om 153 Oekraïners op te vangen. De gemeente huisvest er maar 58, terwijl de anderen er veel meer opvangen.