RADIO: college Alkmaar wil Nuon-terrein inzetten voor ‘De Nieuwe Energie’

Het Alkmaarse college wil het Nuon-terrein aan de Helderseweg in te zetten voor het burgerinitiatief De Nieuwe Energie. Het plan is om het terrein te vergroenen en vijf circulaire paviljoens te bouwen waarin wordt gewerkt aan duurzame stadsontwikkeling. Inwoners, ondernemers en andere partners kunnen hier vraagstukken uitwerken, experimenteren en exposeren. Het initiatief heeft een looptijd van tien jaar.

voor een periode van 5 plus 5 jaar en hiervoor de formele procedure op te starten;
2. Opdracht te geven om het (tijdelijk) vergroenen van het terrein te onderzoeken op financiële haalbaarheid eventueel in samenwerking met het burgerinitiatief;
3. Opdracht te geven om nader te onderzoeken of een tijdelijke woonfunctie buiten de geurcirkel ruimtelijk, financieel en maatschappelijk haalbaar is en het resultaat voor te leggen aan het college van B&W.

Samenvatting
Het gemeentelijk Nuon terrein ligt al geruime tijd braak. Omdat wonen tot minimaal 2036 op nagenoeg het gehele terrein niet mogelijk is vanwege de milieucirkel (geur) van de naastgelegen rioolwaterzuiverings- installatie, biedt dit terrein een kans voor tijdelijke programmering in een groene setting in onze stad. De inzet is om van deze plek de komende 10 jaar een “laboratoriumruimte te maken voor de stad van de toekomst”. Het burgerinitiatief De Nieuwe Energie heeft hiervoor een concreet plan uitgewerkt. Het college wordt daarom gevraagd of het Nuon-terrein tijdelijk hiervoor ingezet kan worden eventueel aangevuld met tijdelijke woningen buiten de geurcirkel.

De Nieuwe Energie (DNE)
Het burgerinitiatief De Nieuwe Energie werkt al sinds 2021 aan de bestuurlijke wens uit het Omgevingsbeeld RWZI voor de tijdelijke invulling van het Nuon terrein. In samenwerking met ondernemers, bewoners en onderwijsinstellingen en gesubsidieerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de gemeente (50/50), is een plan (bidboek)gemaakt om het terrein om te vormen tot een laboratorium voor duurzame stadsontwikkeling. DNE wil eerst vijf circulaire en modulaire paviljoens plaatsen waarin een plek wordt geboden aan ondernemers, buurtbewoners,
studenten en onderzoekers om op een innovatieve manier vraagstukken uit te werken, te
experimenten en te exposeren. Het lijkt enigszins op de Westergasfabriek in Amsterdam of de
Incubator in Deventer. De afspraak is dat dit initiatief budgetneutraal zal zijn. Door verschillende
organisaties zijn intentieovereenkomsten getekend. Wat betreft de dekkingsbron is er inmiddels groen
licht vanuit de provincie voor het Stadsmakersfonds, die kunnen ondersteunen in de
projectontwikkeling. Voor de eerste opstart beschikt DNE over gelden uit het Alkmaarse
stimuleringsfonds. Het project is gereed om te starten. Gestart zou kunnen worden op het deel dat tot
voor kort nog in gebruik is geweest bij Stadswerk072