RADIO De Beun

Er werd donderdag weer opgetreden bij de Beun in Heiloo. Niet IN het failliete theater, maar er pal voor. Met dans, zang en muziek lieten jongeren en scholieren zien wat ze kunnen. En werd een petitie met meer dan 2400 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Mascha ten Bruggencate. De initiatiefnemers willen dat het theater gered word van een definitieve sluiting en zijn bezig met de oprichting van een stichting.

Theater De Beun moet zo snel mogelijk weer open. Dat is de belangrijkste boodschap aan de gemeente, de eigenaar van het pand in het centrum van Heiloo. In januari ging de deur dicht, nadat de exploitant failliet ging. Sindsdien is de toekomst onzeker. Maar ruim 2400 ondertekenaars van een petitie willen De Beun niet kwijt. “Het is zo’n mooi klein theater met een groot hart.”

Er werd gisteren weer opgetreden bij bij De Beun. Niet ín het theater maar voor de deur. Met dans, zang en muziek lieten jongeren en scholieren zien wat ze kunnen. Maar eigenlijk willen ze hun kunsten óp het podium tonen. Maar dat kan niet.

Tekst gaat verder onder foto.

Een groep individuen, waaronder een paar kinderen, staat buiten een gebouw genaamd “de beun” met een spandoek met de tekst “bewaar drama voor het theater”, wat duidt op een gemeenschapsinspanning om het plaatselijke theater te steunen.

Burgemeester ontvangt 2415 steunbetuigingen voor De Beun – Foto: NH/ Anne Klijnstra
De deur van het theater zit sinds begin januari op slot: exploitant Stichting Social Leisure bleek failliet. Die organisatie runde ook het geliefde zwembad Het Baafje in Heiloo. Het bad lijkt voorlopig gered. Nu De Beun nog, vindt de werkgroep Behoud De Beun die een petitie startte.

“Dat je gewoon op je fietsje naar voorstellingen en filmavonden kan”

Suzanne van Dongen – werkgroep Behoud De Beun
De werkgroep bood gisteren 2415 handtekeningen aan aan de burgemeester en organiseerde de buitenoptredens om te laten zien wat Heilooërs allemaal in huis hebben. “We missen de reuring: het is leeg, zonde en jammer”, vertelt Suzanne van Dongen van de werkgroep.

“Dat je gewoon op je fietsje naar voorstellingen en filmavonden kan of naar de eindmusicals van groep 8”, memoreert ze. “En de musicaltheatergroep De Hanswijckers heeft hier over drie weken hun 55-jarig jubileum gepland. Die kunnen nu gewoon nergens terecht.”

“Het is zo’n mooi klein theater met een groot hart”, stelt Marian van Dam, ook zij is van de werkgroep. “Hier hielden bekende namen hun try-outs, was er plek voor amateurverenigingen en heb ik prachtige films gezien. Zonder theater wordt het een saai dorp.”

Tekst gaat verder onder foto.

Twee personen staan glimlachend voor een gebouw met borden waarop de symbolen ‘buen’ en marihuanabladeren staan. ze dragen allebei knopen die erop kunnen wijzen dat ze betrokken zijn bij een of andere vorm van evenement of campagne.

Marian van Dam en Suzanne van Dongen – Foto: NH/ Anne Klijnstra
Maar De Beun behouden kost de gemeente geld. Dat is inmiddels duidelijk. En er moet een exploitant gevonden worden. De werkgroepleden hebben daar wel oren naar. “We zijn bezig een stichting te maken”, ligt Marian toe. “En we onderzoeken hoe we daar een rendabele organisatie van kunnen maken om De Beun uit te baten.”

“Er is een kosten-batenanalyse gemaakt en daaruit blijkt dat de huur verdubbeld zou moeten worden”, aldus Marian. “Maar er zit een ‘algemeen belang’ op een theater, dus de gemeente mag die huur verlagen. Ook daar over zijn we met de gemeente in gesprek.”

“Moet wel betaald kunnen worden”
Suzanne hoopt dat de petitie nog een extra zetje geeft aan de politiek. “Op een enkele partij na willen die het theater ook niet kwijt. Dus zie het als brandbrief die de urgentie toont. Zo van: jongens, laat het niet versloffen. Doe die deur open. Betaal die curator af. We gaan beginnen!”

Maar dat kon burgemeester Mascha ten Bruggencate niet toezeggen. “We weten, net zoals ik zei bij Het Baafje, hoe belangrijk De Beun is. Dit onderstreept dat. Het punt is alleen: als je mooie en leuke dingen wil doen, moeten die ook betaald kunnen worden. En dat is ingewikkeld. Weet dat we er heel hard mee bezig zijn om het geld voor elkaar te krijgen.”