37 partijen in Noord-Holland Noord hebben een afspraken gemaakt over het circulair slopen van bouwmaterialen. Onder de partners bevinden zich de meeste gemeenten, de provincie, wooncorporaties en bedrijven in de sloop en de bouw. Het doel is om dit jaar minimaal 50 procent volgens recyclevoorschriften te ontmantelen en om over twee jaar volledig circulair te slopen.
zijn dan opnieuw te gebruiken. gerecyclbaar.
Gemeenten, aannemers, projectontwikkelaars, sloopbedrijven en woningcorporaties slaan in Noord-Holland Noord de handen ineen om bij het slopen van gebouwen de materialen die vrijkomen opnieuw te gebruiken. Zij hebben hiervoor vrijdag de zogenoemde ’circulaire Deal Secundaire Bouwmaterialen Noord-Holland Noord’ ondertekend.
In West-Friesland hebben 36 verschillende partijen hun handtekening gezet onder de overeenkomst. Circulair slopen is het zodanig slopen, ontmantelen en demonteren waarmee de grondstoffen die vrijkomen in andere bouwprojecten weer kunnen worden gebruikt.
Volgens Esther Rommel, gedeputeerde provincie Noord-Holland voor Circulaire Economie is onderzocht hoe materialen uit gebouwen veilig gesteld kunnen worden voor toekomstig hergebruik door het opstellen van oogstvoorschriften.
„De samenwerking met deze partijen is vastgelegd in de deal waarbij alle partijen hebben toegezegd om in 2024 in ten minste vijftig procent van alle gebouwen die gesloopt worden deze circulaire oogstvoorschriften toe te passen en binnen twee jaar volledig circulair te slopen.”
De overheid werkt toe naar een volledig circulaire economie in Nederland in 2050. Een circulaire economie waarin materialen en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt waardoor ze behouden blijven en er steeds minder primaire grondstoffen nodig zijn. De bouwsector in Nederland is verantwoordelijk voor vijftig % van het grondstoffenverbruik.
De potentie van het hergebruiken van grondstoffen in deze sector wordt nu nog onvoldoende benut. Voornamelijk omdat er nog gesloopt wordt zonder rekening te houden met de mogelijkheden voor hergebruik van materialen en de toepassing hiervan in (nieuw)bouwprojecten.
„In Hoorn is bij de renovatie van ons stadhuis al zo circulair mogelijk gedemonteerd”, meldt wethouder Arthur Helling. „Elders in West-Friesland zijn de eerste pilots ook al van start gegaan. Nu we met elkaar een gezamenlijk startmoment hebben, wordt het alleen maar leuker. We kunnen daarmee de versnelling inzetten om bouwmaterialen via sloop weer terug in de bouwketen te krijgen.”