RADIO DeW CO2

Meer bedrijven aansluiten op warmtenetten en inwoners actief ondersteunen bij de verduurzaming van hun woningen; deze en andere maatregelen moeten ertoe bijdragen dat Dijk en Waard uiteindelijk CO2-neutraal wordt.

In 2050 moet de energievoorziening in Nederland voor 95 procent duurzaam en CO2-neutraal zijn. En Dijk en Waard heeft als doelstelling om de uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent terug te brengen. Het was echter niet voor iedereen duidelijk hoe de gemeente deze doelstellingen wilde bereiken. Zelfs niet voor gemeenteraadsleden.

Zo uitte Soledad van Eijk van coalitiepartij GroenLinks vorige week tijdens de algemene beschouwingen nog kritiek op het college. Zij gaf aan meer te willen doen op het gebied van klimaat- en energietransitie en vroeg zich af wat de inwoners hier nu van zien. ,,Dit kunnen en moeten we beter doen!’’

Helpen

Wethouder René Schoemaker gaf toen in een reactie aan met een uitvoeringsprogramma te komen. Hierin staat wat de gemeente op het gebied van duurzaamheid wil bereiken en welke stappen de gemeente nu en in de komende jaren gaat zetten om inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen te helpen bij de overgang naar een duurzaam energiesysteem.

Mee kunnen doen

Een van de uitgangspunten is dat inwoners die minder financiële middelen hebben ook mee kunnen doen. Iets wat ook de gemeenteraad belangrijk vindt, zo bleek tijdens de algemene beschouwingen toen een motie van D66 werd aangenomen met de strekking dat huiseigenaren met een energielabel D tot en met H door de gemeente worden geholpen bij de verduurzaming van hun woning.

Volgens de Klimaatmonitor (uit 2021, red.) is het energieverbruik in woningen goed voor 29 procent van de totale CO2-uitstoot in Dijk en Waard. De uitstoot wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebruik van aardgas om de woningen mee te verwarmen. De gemeente wil inwoners helpen bij het overstappen naar duurzame energiebronnen en sluit aan bij het Nationaal Isolatieprogramma dat tot 2030 als doel heeft om 2,5 miljoen woningen te isoleren.

Ook zijn huiseigenaren en ontwikkelaars vanaf 2026 verplicht om bij vervanging van de cv-ketel of bij nieuwbouw te kiezen voor een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief. De gemeente wil inwoners waar mogelijk ontzorgen en helpen met een actief ondersteuningsaanbod, zoals subsidies en leningen.

Glastuinbouw

Bedrijven in Dijk en Waard zijn verantwoordelijk voor 44 procent van de totale C02-uitstoot. Met name bedrijven in de glastuinbouw en industrie hebben vaak veel energie nodig voor hun productieprocessen.

De gemeente wil zich richten op het verminderen van het fossiele energieverbruik door in te zetten op vermindering van de energievraag en vergroten van de opwek van hernieuwbare energie. De gemeente wil onder meer dat meer bedrijven op warmtenetten worden aangesloten. Verder moeten alle kantoren minimaal het energielabel C hebben en wil de gemeente alle bedrijven minstens één keer controleren.

Mobiliteit en dan vooral het wegverkeer is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de totale CO2-uitstoot. De gemeente zet hierbij in op vermindering van het autogebruik door het stimuleren van het fietsen, het openbaar vervoer en deelmobiliteit. Een uitdaging is hoe de gemeente kan zorgen voor voldoende laadpalen om de groei van het aantal elektrische voertuigen te kunnen faciliteren.

Aardwarmte

Uit de cijfers blijkt dat van alle energie die nu wordt verbruikt in Dijk en Waard circa 8 procent hernieuwbaar is. Doel is om uiteindelijk helemaal geen fossiele bronnen meer te gebruiken. Meer elektriciteit uit zonnepanelen, het gebruik van aardwarmte (geothermie, red) en mogelijk ook windenergie via windturbines in het Alton-gebied zijn vooralsnog de opties om de opwek van hernieuwbare energie te vergroten.

Verder zullen er meerdere pilots worden uitgevoerd met zogenoemde smart energy hubs om de duurzaam opgewekte energie op te slaan en efficiënt te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld op bedrijventerreinen. Ook binnen de gemeentelijke organisatie moet zoveel mogelijk worden verduurzaamd om het goede voorbeeld te geven.

Om de duurzame ambities te bereiken moet de ambtelijke organisatie worden uitgebreid. Onzeker is nog hoeveel extra middelen er vanuit het Rijk beschikbaar komen om de verduurzaming te stimuleren.