Drie grote pompen moeten de wateroverlast in Bergen aan Zee oplossen. Begin januari lag er na hevige regenval tot 30 centimeter water in de Kerkstraat. Toen moest de brandweer eraan te pas komen de brandweer. Pompen bij de Zeeweg, de Paulineweg en in de buurt van de rotonde Van der Wijckplein moeten nieuwe wateroverlast voorkomen. De gemeente zoekt ondertussen naar meer structurele oplossingen. Daarover gaat het in gesprek met bewoners, ondernemers, het waterschap en PWN.
De pompen zijn geplaatst langs de Zeeweg, de Paulineweg en ten noorden van de rotonde Van der Wijckplein. De machines zijn met elkaar verbonden en pompen het regenwater de zee in.
Door klimaatverandering komen zeer hevige regenbuien steeds vaker voor, aldus wethouder Ernest Briët. Omliggende duingebieden kunnen het overtollige hemelwater niet verwerken. Daardoor komen miljoenen liters water bij het laagste punt omhoog: de Kerkstraat.
Nog nooit zo erg
Wateroverlast is de bewoners van die straat niet helemaal vreemd, maar sinds oktober vorig jaar werd het wel heel erg. Uiteindelijk mondde dat, door aanhoudende regenbuien, begin deze maand uit in de heftigste overlast die ze er ooit hebben gehad.
Naast de pompen gaat Bergen ook gesprekken voeren met het hoogheemraadschap en duinbeheerder PWN. De gemeente kon nog niet zeggen of er bij die partijen al ideeën zijn over de aanpak van de overlast.
Ook in Bergen aan Zee is de gemeente van plan om in gesprek te gaan met ondernemers en inwoners om te horen of er ideeën vanuit de samenleving zelf zijn de strijd tegen het water te overwinnen.